POTRAGA

NOVA NADA Promatrači uočili bijelu, a onda i crvenu signalnu raketu?

Obitelj i prijatelji Dina Miškića pokrenuli su crowdfunding kampanju i preko noći prikupili više od 10.500 eura kako bi se nastavila potraga za šibenskim kapetanom. Njegov brod potonuo je 26. rujna na Atlantiku.

Dva promatrača na komandnom mostu broda ALP Striker, koji traga za preživjelima nakon potonuća broda Bourbon Rhode, uočila su u noći na ponedjeljak najprije bijeli pa odmah zatim crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao znak za pomoć, službeno je kasno sinoć priopćila prefektura Martinique, prenose jutros francuski mediji. To je nova nada u potrazi za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom, donosi 24 sata.

Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s kursa i odu na područje do kojeg će stići tijekom dana, piše francuski list Le Parisien. U priopćenju prefekture Martinique kažu kako će već danas ujutro iznad tog područja letjeti zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130. 

U međuvremenu, obitelj i prijatelji šibenskog kapetana Dina Miškića ne odustaju. Ne mire se s prvotnom odlukom francuskih vlasti da se okonča intenzivna operacija potrage za pomorcima s broda Bourbon Rhode, koji je 26. rujna potonuo u Atlantiku. Zato su pokrenuli crowdfunding kampanju kojom samjeravaju samofinancirati nastavak potrage, ukoliko ta tri nova broda skrenuta s kursa, ALP Striker i zrakoplov Hercules ne uspiju već danas locirati otkud je došao raketni signal.

Još u petak poslijepodne Francuzi su službeno objavili kako se povlače njihovi brodovi, zrakoplovi i helikopteri njihove vojske. Sedmoricu mornara čija je sudbina nepoznata, a među kojima je i hrvatski kapetan, nastavio je tražiti tek jedan brod - ALP Striker. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u međuvremenu je pisala Emmanuelu Macronu i molila da se potraga ponovno intenzivira. 
Kako bi financirali dodatne zrakoplove i brodove, Šibenčani su pokrenuli Crowdfunding kampanju i preko noći prikupili više od 10.500 eura.

Ukoliko želite donirati novac za nastavak potrage, možete to učiniti OVDJE.

Podsjetimo, Bourbon Rhode našao se u samom srcu uragana Lorenzo. Motori su otkazali nakon što je more počelo prodirati u brod i hrvatski kapetan Dino Miškić zatražio je pomoć. Bilo je to u četvrtak, 26. rujna ujutro. Nekoliko dana kasnije pronađena su trojica preživjelih mornara na splavi za spašavanje, a od tad su iz mora izvučena tijela četvorice preminulih mornara. 

Trojica preživjelih mornara jučer su brodom Ventose prebačena na Martinique, gdje bi tijekom dana trebali dati službene iskaze o okolnostima pod kojima je Bourbon Rhode potonuo na dno Atlantskog oceana. 

Komentiraj članak

Komentari