ZAŠTITA PODATAKA

NOVA UREDBA EUROPSKE UNIJE Tko se ne bude pridržavao pravila kazniti će se rigoroznom kaznom

Postoji naime mogućnost, da građani u slučaju da im bude povrijeđeno pravo - tuže za naknadu štete, podsjećaju stručnjaci i privatne tvrtke i državu.

Za točno mjesec dana u punu primjenu treba krenuti jedna od najrestriktivnijih uredbi Europske unije - ona o zaštiti podataka, piše N1.

Obvezuje tvrtke da ulože mnogo vremena, a i novca kako bi se u svim zemljama Unije stvorila manje pogodna klima za kršenje privatnosti i krađu podataka građanima.

Međutim, Hrvatska, kažu stručnjaci, i ovoga puta sve čini u zadnji čas. Vlada je Zakon o provedbi poslala u hitnu proceduru i on još nije izglasan - a brojni obveznici Uredbu dočekuju nespremni. Da stvar bude bolja - država je odlučila da će kaznama teškim i do 20 milijuna eura - po džepu udarati privatnici. Ne i tijela javne vlasti.

Svaka tvrtka koja prikuplja bilo kakave podatke o korisnicima, morat će za točno mjesec dana - početi raditi u skladu s Uredbom. Da bi to mogli, morali su napraviti analize, a onda sve uskladiti pravno, tehnički i sigurnosno. A iako je uredba donesena prije 2 godine - mnogi su i dalje nespremni.

Ogorčenje u privatnom sektoru

"Nitko nije izuzet od primjene Zakona, i javni sektor će imati druge sankcije, samo ne novčane kazne jer nema smisla da, primjerice, Ministarstvo uprave plaća kaznu iz proračuna u proračun koji ga financira", kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Ovo objašnjenje nije smirilo ogorčenje u privatnom sektoru, a kritičari smatraju da takvo izuzimanje i nije u duhu same Uredbe kojoj je poanta da ujednači i praksu i kažnjavanje u svim zemljama Europske unije - i u privatnom i javnom sektoru.

Ministarstvo uprave tvrdi da Uredba omogućava izuzeće tijela javnih vlasti od novčanih kazni, a ministar dodaje da nije moguće dati vrijeme prilagodbe tvrtkama koje nisu stigle s usklađivanjem - no poručuje da novčane kazne nisu jedine na raspolaganju. Postoji naime mogućnost, da građani u slučaju da im bude povrijeđeno pravo - tuže za naknadu štete, podsjećaju stručnjaci i privatne tvrtke i državu.

Izvor: poslovni.hr

 

Komentiraj članak

Komentari