ZDH

NJEMAČKOJ NEDOSTAJU RADNICI 'Liste čekanja sve su duže, a cijene sve više'

Preko pedeset posto poduzeća trenutno ne može popuniti slobodna radna mjesta

Njemačkoj hitno treba preko 150.000 obrtnika, priopćila je Središnja udruga njemačkih obrtnika (ZDH) u ponedjeljak, prenose vijesti.rtl.hr

"Trenutno njemački obrtnici imaju toliko narudžbi da su prisiljeni odbijati nove poslove zbog pomanjkanja stručnog osoblja", stoji u priopćenju ZDH-a.

Preko pedeset posto poduzeća trenutno ne može popuniti slobodna radna mjesta. Manjak obrtnika se procjenjuje na "više od 150.000", ali se vjeruje da je taj broj puno veći zbog činjenice da sva slobodna radna mjesta nisu prijavljena uredima za zapošljavanje.

ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvređivanju" zanatskih zanimanja i poticanjem studiranja uz istodobni pad broja učenika.

"Godinama se premalo mladih odlučivalo za učenje nekog zanata", tvrdi ZDH koji od njemačke vlade traži reforme tzv. dualnog obrazovnog sustava kako bi se više mladih privoljelo na povratak izučenju zanata. 

Rezultat manjka obrtnika su i duge liste čekanja i više cijene.

"Mušterije su sve frustriranije zbog dugog čekanja na majstora i visokih cijena", rekao je za agenciju dpa Claus Michelsen iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Na probleme s izvedbom radova se žale i arhitektonski i građevinski uredi koji imaju pune ruke posla ali izvedba je otežana zbog pomanjkanja obrtnika. 

"Kolege na terenu se žale zbog višemjesečnog čekanja na odgovarajućeg obrtnika", kaže Jochen Stoiber iz Arhitektonske komore savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg.

Strahuje se da uz ovakvu situaciju neće biti moguće ostvariti planove vlade za poticanje gradnje stambenog prostora o čemu bi odluka trebala biti donesena krajem ovog tjedna.

Komentiraj članak

Komentari