Handelsblatt

NJEMAČKI LIST HUŠKA: Od petka mogući oružani sukobi Hrvatske i Slovenije

O potencijalnom sukobu Slovenije i Hrvatske pisali su i drugi strani mediji, poput agencije DPA.

Hrvatska stoji pri tome da nema jednostrane primjene arbitražne odluke koju ne priznaje, istaknula je u četvrtak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dok se očekuje da Slovenija krajem tjedna počne kako je najavila provedbu arbitražne odluke o granici u dijelu koji se odnosi na more. 

U tom se kontekstu vrlo dramatičnim tekstom oglasio i njemački list Handelsblatt koji tvrdi da konflikt Hrvatske i Slovenije oko razgraničenja ne isključuje ni upotrebu policijske sile.

Piše to jedan od vodećih njemačkih poslovnih medija, upućujući na to da slijedi burno razdoblje u hrvatsko-slovenskim odnosima zbog Piranskog zaljeva, kao i da su mogući oružani sukobi.

“U petak Slovenija namjerava započeti implementaciju presude međunarodnog suda, prema kojoj ovoj zemlji pripadaju dvije trećine zaljeva. Slovenska će policija preuzeti kontrolu nad slovenskim morem, najavio je premijer Miro Cerar. Hrvatska, koja arbitražu smatra ništavnom, sigurno će se opirati ovoj odluci”, piše Handelsblatt.

Napominju da je “EU potrošila dosta energije da ova dva pjetlića natjera na arbitražni proces” i da je onda Slovenija “značajno prekršila pravila u procesu”, zbog čega je 2015. Hrvatska istupila iz arbitraže.

Ipak, ona je nastavljena i u konačnoj odluci je Slovenija bolje prošla na moru, a Hrvatska kada je riječ o kopnenoj granici.

List piše i da “Slovenija na svojoj strani ima cijelu EU, a Hrvatska je sama” i da bi  se “za Hrvatsku situacija mogla još više pogoršati” jer je Slovenija najavila blokadu pristupa šengenskom prostoru, eurozoni i OECD-u.

“Tijekom božićnih praznika turisti su se žalili na kilometarske kolone na slovensko-hrvatskoj granici. Zagreb smatra da je riječ o sabotaži susjeda, kako bi se naštetio hrvatskom turizmu”, piše njemački list.

O potencijalnom sukobu Slovenije i Hrvatske pisali su i drugi strani mediji, poput agencije DPA koja također ističe da nije isključen oružani sukob i da su i EU i Njemačka pozvale Hrvatsku da poštuje arbitražnu odluku, donosi dnevno.hr.

Komentiraj članak

Komentari