Nema šanse

Njemačka od Googlea traži nemoguće - da otkrije svoju najveću tajnu

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas pozvao je Google da postane transparentnija kompanija i to na način da objelodani kako točno Googleov algoritam rangira rezultate pretraživanja.

To se, naravno, neće jednostavno nikada dogoditi. Algoritam je srce Googlea, izvor sveg njegovog bogatstva i moći kao planetarno najbolji indeks svjetskog znanja. Google na to jednostavno nikada neće pristati, a izvršni direktor Larry Page vjerojatno će se boriti do smrti.

Ipak, u intervjuu za Financial Times, Maas je objasnio da je Njemačka nezadovoljna akcijama ovog internetskog diva u Europi i želi da se konačno otkriju detalji njegovog algoritma za pretraživanje u interesu zaštite potrošača.

Google Search ostaje najvažniji dio Googleova poslovanja, uz oglašavanje koje na ovoj platformi formira većinu od svojih 60 milijardi dolara godišnjeg prihoda. Ali sada je Vlada Njemačke pojačala svoja nastojanja u "antitrust" slučaju protiv ove kompanije i bezuvjetno zahtjeva da Google objavi kako su web stranice rangirane u Google pretraživanju.

Google je zahtjev navodno odbacio tvrdeći da bi objavljivanje algoritma tražilice značilo zapravo otkrivanje poslovne tajne i otvaranje servisa na milost i nemilost spamerima.

Google danas obrađuje više od 90% prometa web pretraživanja u Europi, što je veći postotak od svog 68% udjela na američkom tržištu pretraživanja.

EU stalno vrši pritisak na Google u smislu prikaza rezultata pretraživanja, od kojih se najviše ističe inicijativa "pravo na zaborav" koja znači da pojedinci u EU mogu natjerati Google da ih ukloni s rezultata pretraživanja. Prošli tjedan EU je odbacila prijedlog kompromisa iz Google-a, što znači da bi se kompanija još uvijek mogla suočiti s 6 milijarda dolara novčane kazne.

Komentiraj članak

Komentari