SUKOB SVJETONAZORA

NIJEMCI SE POBUNILI Trump zaprijetio da će Antifa pokret proglasiti terorističkom organizacijom

Američki predsjednik Donald Trump ponovno prijeti na Twitteru. Nije već dugo. Ovoga puta meta njegove prijetnje je američki antifašistički protestni pokret Antifa za kojeg je Trump u subotu ustvrdio da ga treba proglasiti terorističkom organizacijom, prenosi 100posto.hr

"Antife su skupina kukavičkih lijevih radikala i luđaka koji hodaju uokolo i udaraju ljude (samo one koji nisu borci) u glave palicama za bejzbol. Razmišljam o tome da ih imenujem terorističkom organizacijom, skupa s MS-13 i ostalima", napisao je referirajući se na opasnu međunarodnu kriminalnu bandu Mara Salvatrucha. Istu stvar zagovara i dio republikanskih senatora koji tvrde da se radi o 'domaćim teroristima'.

Građanski rat 

Njegov je tvit izazvao žestoke reakcije u Njemačkoj, ali i diljem Europe i SAD-a gdje tisuće korisnika društvenih mreža iskazuju solidarnost s napadnutom skupinom. Iz minute u minutu na Twitteru se objavljuju statusi podrške napadnutoj skupini pod hashtagom #IchBinAntifa (ja sam antifa).

"Moj djed se borio s fašistima nakon što su poubijali gotovo čitavu moju obitelj", napisao je njemački novinar bosanskohercegovačkih korijena Krsto Lazarević.

Drugi korisnik napisao je da nas 'povijest uči kako je krhka demokracija i vladavina prava kada su na vlasti desničarski ekstremisti'.

Njemačke dnevne novine Neues Deutschland u ponedjeljak su napisale kako su zgroženi idejom da Trump antifašiste prozove teroristima, piše CNN.

Organizacija Antifa, što je skraćenica za antifašisti postala je popularna 2017. kada su američki bijeli nacionalisti u Charlottesvilleu prosvjedovali protiv uklanjanja spomenika Robertu E. Leeju, najvećem vojskovođi Konfederacije u Američkom građanskom ratu.

Antifa je organizirala kontraprosvjed i dvije su se skupine sukobile. Nakon događaja Trump je izjavio da su se sukobile grupe divnih ljudi na obje strane. Američku Antifu čini širok spektar pojedinaca lijevih i radikalno lijevih svjetonazora koji se ne slažu s platformom Demokratske stranke. Nemaju vođe ni stožer, no održavaju mitinge u više američkih saveznih država. U vrijeme prosvjeda često demoliraju privatno vlasništvo, a konzervativni novinar Andy Ngo tvrdio je da su ga napali što je izazvalo brojne kontroverze, piše 100posto.hr

 

Komentiraj članak

Komentari