Raskidanje ugovora?

NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Je li propala zadnja prilika oko prodaje aviona F-16?

Amerikanci i dalje pristaju samo na prodaju aviona u originalnom izdanju.

Američki portal Axios javlja kako je propala posljednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Barak Hrvatskoj.

Naime izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušao je na sastanku održanom u Brazilu još jednom pregovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, no nisu se uspjeli dogovoriti, prenosi net.hr

Tako je propao posao vrijedan 500 milijuna dolara.

Plenković zaprijetio raskidom ugovora

Premijer Andrej Plenković ranije ovog tjedna kazao je kako čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanyahua te zaprijetio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne riješe spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje se dvojica dužnosnika nisu mogla dogovoriti, rekao je visoki izraelski dužnosnik te dodao da je cijela stvar “zapela u dubokoj birokraciji”.

SAD ne želi da Hrvatska dobije nadograđenu verziju aviona

Podsjetimo, Trumpova administracija ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona nadograđenima modernijom izraelskom tehnologijom. Zahtijevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje prije nego li ih pošalje u Hrvatskoj, no hrvatska vlada zahtijeva ‘izraelsku verziju’, inače se ugovor raskida.

Netanyahu je osobno pokušao riješiti krizu, telefonski se obrativši bivšem ministru obrane Jamesu Mattisu koji je njegovu molbu da SAD smekša zahtjeve, no Mattis je to odbio. Izraelski dužnosnici kazali su kako je taj potez praktično “ubio dogovor”, navodi portal Axios.

Komentiraj članak

Komentari