SPASILI MU PRSTE

NEZAPAMĆENI POTHVAT NA REBRU Zagrepčaninu kosilica odsjekla sve prste, kirurzi ih uspjeli spojiti natrag

Kirurški tim s Rebra prošloga je tjedna obavio kompliciranu 16-satnu operaciju kojom su spojili sve prste 42-godišnjaka koje je kosilica odsjekla dok je kosio travu u dvorištu svoje kuće nedaleko od Zagreba.

“Jučer sam popravio žičanu ogradu, a danas bih mogao pokositi i travu. Uzmem kosilicu i krenem. No, u jednom trenutku shvatim da mi je neki ostatak žice u travnjaku ‘zaglavio’ kosilicu. Nagnem se, desnom rukom držim kosilicu, a lijevom pokušavam iščupati žicu i baciti je na nogostup. No, u trenu je kosilica povukla žicu, ali i moju ruku. Automatski sam povukao ruku. Mislio sam da me samo udario dio kosilice. Zapravo, ni sad ne znam sigurno što se dogodilo, ali znam da me pogled na moju ruku paralizirao. Osjećam prste, ali zapravo ih nema. Svih pet. Leže negdje po travi, krv curi…”, 42-godišnji Markoprepričava detalje nesreće Jutarnjem listu.

Sreća je što Marko u trenutku nesreće prošli četvrtak nije bio sam kod kuće. U pomoć mu je priskočio brat.

“Na brzinu je pronašao četiri prsta u travi, strpao ih u vrećicu, a mene u automobil i krenuli smo put Rebra. Susjed je ostao tražiti dio petog prsta. Srećom, našao ga je pa je prst stigao na Rebro malo poslije mene”, priča dobro raspoloženi Marko s golemim povezom na šaki. “Čak me niti ne boli. Teže mi pada ovo ležanje. Istina, koliko mi dopuštaju ‘žice’, ipak povremeno i prohodam po sobi”, dodaje.

A kako su Marku vraćeni prsti, objašnjavaju kirurzi koji su vodili ovu operaciju: dr.Hrvoje Kisić, dr. Nino Fuchs, dr. Anto Dujmović i specijalizant dr. Marko Mance. Njima su se u jednom trenutku zahvata pridružili i doc. dr. Krešimir Bulić te dr. Dino Papeš.

“Bio je četvrtak rano navečer, oko 18 sati. Zovu s naše Hitne jer im je upravo ‘utrčao’ čovjek s povezom na ruci i drugi s vrećicom, a u njoj četiri prsta. Bilo mi je jasno da će to biti popriličan posao”, rekao je dr. Fuchs koji je taj dan bio dežurni liječnik.

I onda je krenula akcija spašavanja odrezanih prstiju. Nazvao je šefa prof. dr. Davora Mijatovića i “digli” su od kuće još trojicu kolega jer je bilo očito da valja “upregnuti” sve raspoložive kolege pred kojima je bila burna i duga noć. Naime, trebalo je najprije utvrditi ima li dodatnog krvarenja šake i u kojem su stanju odrezani prsti. Razlog je što u takvim slučajevima nerijetko prsti stradaju tako da neki nisu “upotrebljivi” pa valja odlučiti koji će se spašavati, odnosno na koje će se mjesto reimplantirati. Za hvat je nužan palac te kažiprst i prstenjak, i zato ti prsti uvijek imaju prioritet.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari