Napravila financijsku štetu

NEOPRAVDANO POVEĆAVALA MIROVINE Teretila proračun: Zaposlenica HZMO-a okrivljena

Na taj način zaposlenica HZMO-a je na štetu proračuna omogućila "nepripadno uvećanje iznosa mirovina" za 14 osoba.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 17 osoba, među kojima je i šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) koja je povećavala mirovine osobama koje bi joj zauzvrat platili od 1300 do 2000 eura, piše Poslovni dnevnik.

Ne navodeći imena osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je pokrenuo istragu protiv 17 hrvatskih državljana zbog sumnje na primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Uskok sumnja da je prvookrivljena zaposlenica HZMO-a od 19. listopada 2013. do 31. svibnja 2017. "pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su posredstvom II. okr. ponudile novčanu nagradu i dostavljale potrebne podatke".

"Nakon što joj je II. okrivljena proslijedila podatke o osobama zainteresiranim za nepripadno uvećanje iznosa mirovine, I. okrivljena je, za novčanu nagradu od 1.300 do 2.000 eura, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika u bazi podataka HZMO-a, mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećavala", izvijestio je Uskok.

Na taj način zaposlenica HZMO-a je na štetu proračuna omogućila "nepripadno uvećanje iznosa mirovina" za 14 osoba, a sebi pribavila "nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura", tvrdi tužiteljstvo.

Komentiraj članak

Komentari