Istina o jastucima

Nemojte čitati ovo ako ste gadljivi!

Ako redovito perete jastučnice, a ne i jastuke, ozbiljno ugrožavate zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Najnovije istraživanje pokazalo je odvratnu istinu o neopranim jastucima: nakon dvije godine korištenja čak jedna trećina njihove težine otpada na komadiće kože, prašinu, mrtve kukce, grinje i njihov izmet.

Na stranu to što je spomenuta mješavina uistinu odvratna, još veći problem je u tome što je opasna. Američki znanstvenici utvrdili su da problemi sa spavanjem mogu biti povezani s prljavim jastucima. Studija je dokazala da 80 posto alergičara i 10 posto svih ostalih ljudi loše reagira na proteine koji se nalaze u izmetu grinja iz jastuka.,

Dugotrajna izloženost grinjama može izazvati alergijski rinitis, pa čak i astmu. Moguće je razviti alergiju na grinje, točnije njihov izmet, a simptomi su: suhe i iritirane oči, podložnost peludnoj groznici, često i dugotrajno curenje nosa i  začepljen nos, problemi s disanjem, svrbež nosa i grla, kašalj, često buđenje, kožni ekcem kod male djece te natečeni plavi podočnjaci.

Druga je studija pokazala da grinje, prašina i ostale gadosti iz prljavih jastuka i madraca mogu omesti zdrav san te da loše spavanje može dovesti do niza ozbiljnih oboljenja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih problema. 

Što vam je raditi? Nabavite perive jastuke i redovito ih perite.

Komentiraj članak

Komentari