Dubrovačke ljetne igre

Nemaštovita i uspavana publika na generalnoj probi Otvaranja

Dubrovačke ljetne igre danas su pozornica brojnim svjetskim izvođačima, no sama generalna proba Otvaranja prilika je da se domaća publika iskaže u provokaciji i primjedbama. Ove je godine upao tek pokoji komentar.

Dan prije Otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, ispred crkve svetog Vlaha tradicionalno je u ponoć održana generalna proba. 

Krešimir Dolenčić prethodne je godine oduševio režiranjem Otvaranja stoga mu je ponovno pripala ista uloga. Za iznimno dinamičan i zanimljiv program zaslužna je i koreografkinja Larisa Lipovac, a za kostime Doris Kristić. Kako se čini, spomenuti su svoj posao obavili iznimno dobro budući se iz publike nisu čule provokacije koje inače lokalnom stanovništvu mame smješak, a od glumaca očekuju odgovor. Uz tek pokoji uzvik 'Ovo je dosadno!' ili pak 'Koliko si plaćen?', mladi su kritičari ove godine bili primjetno blaži no ranije.

Sama izvedba generalne probe više je puta nagrađena pljeskom što je zasigurno obećavajuće za Otvaranje, a tako i ostatak programa Igara. Podsjetimo, Igre počinju u četvrtak, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve svetog Vlaha. 

Za glazbu je na probi bio zadužen Dubrovački simfonijski orkestar pod palicom Filipa Pavišića, ali i Udaraljkaški ansambl Sudar s Matejem Meštrovićem, Gradska limena glazba Dubrovnik, Akademski pjevački zbor Pro musica iz Mostara, te Zbor Libertas. Tradicionalno je nastupio i Folklorni ansambl Linđo te KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, Triko cirkus teatar i Dubrovački trombunjeri. Uz Festivalski dramski ansambl, večeras su generalnoj probi prisustvovali i članovi kazališne družine Kolarin, učenici dubrovačkih srednjih škola, baletni odjel Umjetničke škole, članovi više plesnih studija, juniorski igrači Vaterpolskog kluba Jug i dubrovačka dječica. 

Danijela Demarin

 

 

 

 

Komentiraj članak

Komentari