Covid-19

NE UKLAPA SE U NJIHOVU STRATEGIJU Švedska odbila testirati hrvatske radnike, vratit će se kombijima

Županijski stožer zatražio je da karantenski objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, što je odobreno.

Slavonija postaje novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Broj zaraženih iz skupine od dvadesetak radnika slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta sada se već popeo na devet, a tome treba pridodati i osam njihovih obiteljskih kontakata, piše Večernji list.

Sedam osoba je hospitalizirano, a jedan od zaraženih razvio je težu kliničku sliku, no zasad još nije na respiratoru. Kobni let virus je razasuo po četiri županije, no najgore su prošle one slavonske.

– Očekivati je da će biti još oboljelih i pozitivnih jer inkubacija još nije prošla – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Grupa se vraća 19. svibnja

 Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. ili 20. svibnja. Iz HZJZ-a je u švedsku Agenciju za javno zdravstvo upućen zahtjev da se svi ti radnici testiraju, no iz Švedske je stigao negativan odgovor jer se to testiranje ne uklapa u njihovu strategiju borbe protiv COVID-19. Stoga je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije s upravom ĐĐ Montaže ovog tjedna dogovarao modele za njihov povratak.

– Dogovorili smo se da četvorica radnika koji imaju određene simptome zasad ostanu u Švedskoj, uz još dvojicu zdravih koji će im pomagati. Preostalih 20 će se vratiti, pri čemu idemo na opciju da se ti radnici vrate direktno u pet kombija iz Švedske. U kombijima, u koje inače stane po devet osoba, bit će po četiri radnika, od kojih će jedan voziti, što je epidemiološki prihvatljivo – objasnio je načelnik županijskog stožera Stjepan Bošnjaković. On je istaknuo da je ta opcija ocijenjena najboljom jer bi let avionom predstavljao rizik za ostale putnike, isto kao što bi i drugi putnici u avionu predstavljali rizik za radnike. Nakon povratka u Hrvatsku, radnici će biti smješteni u četrnaestodnevnu karantenu i testirani.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih županijski stožer zatražio je da karantenski objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, čemu je i udovoljeno. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražene su i dodatne količine zaštitne opreme. No radnika ima i u drugim europskim zemljama, primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Njemačkoj... Što s njima?

– Većina radnika ĐĐ Montaže radi na gradilištima širom Europe. Njihova gradilišta su aktivna i oni nastavljaju normalno raditi, a budu li se vraćali, na vrijeme ćemo se pripremiti i organizirati se u dogovoru s upravom – dodao je Bošnjaković.

Teže pratiti kontakte Sve što se trenutačno događa u Slavoniji pokazatelj je da ne smije doći do opuštanja jer riječ je o županijama koje su dosad imale povoljnu epidemiološku situaciju. Štoviše, Požeško-slavonska županija imala je najpovoljniju u Hrvatskoj jer je od 22. travnja bila “korona free” područje. No jučer je u ovoj županiji potvrđeno da su još tri osobe zaražene koronavirusom. Radi se o članovima obitelji jednog od radnika. Požeški epidemiolog Ante Vitalia istaknuo je kako se popuštanjem mjera otežala situacija praćenja tko i kada ulazi u Hrvatsku, pa tako i u županiju. Otvoreno je izrazio nezadovoljstvo kaosom koji nastaje bez ikakvog vođenja evidencije i prikupljanja barem osnovnih informacija.

– U ovoj situaciji samoizolacije zaražene osobe su stavljene praktički u bliski kontakt, u isto kućanstvo s drugim ukućanima. Usudio bih se reći da se moglo očekivati da će i njihovi ukućani, bez obzira na mjere kojih su se pridržavali, biti pozitivni na koronavirus – rekao je Vitalia.

Dogovor sa Stožerom o povratku radnika Iz Đuro Đaković Montaže izvijestili su da se radnici vraćaju u skupinama još od polovine travnja zbog redovitog završavanja projekata i zatvaranja gradilišta. Svi povratnici iz prethodne dvije skupine bili su negativni. Poručili su da će se iduća skupina radnika vratiti u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite. – Nadamo se da naši radnici kojima je test pozitivan neće razviti teže simptome te im želimo brz i uspješan oporavak – kratko su poručili iz tvrtke.

Komentiraj članak

Komentari