ZDRAVLJE

NE DAJTE DA VAS UBIJU DVIJE NAJOPAKIJE POŠASTI Evo što trebate raditi da ih izbjegnete

Vaš životni stil utječe na vaše zdravlje mnogo više nego što možete zamisliti. Čak 40 posto svih smrtnih slučajeva zbiva se uslijed svakodnevnih navika i ponašanja, izvještava Public Health England. Najveće ubojice današnjice su rak i kardiovaskularne bolesti, a svojom sviješću i promjenom životnoga stila možete uvelike smanjiti rizik od oboljenja i prerane smrti. Stručnjakinja Michele O’Connor savjetuje što trebate činiti na dnevnoj osnovi da biste izbjegli ove najopakije bolesti, piše Net.hr.

Bolesti srca i krvnih žila
- Ustanite! Svaki sat dnevno koji provedete sjedeći, tijekom života povećava izglede da ćete oboljeti za 14 posto. Hodajte i dok razgovarate na telefon.
- Redovito idite zubaru! Loše dentalno zdravlje značajan je čimbenik rizika za srčane bolesti. Štetne oralne bakterije mogu prodrijeti u krv i tako povećati rizik od upala, koje mogu buknuti bilo gdje. Istraživanje pokazuje da, ako profesionalno očistite zube jednom godišnje, to smanjuje rizik od infarkta za 24 posto.
- Svaki dan jedna jabuka! Studija Sveučilišta Oxford otkrila je da jedenje samo jedne voćke na dan smanjuje izglede za srčani ili moždani udar za trećinu, u usporedbi s ljudima koji rijetko jedu voće.
- Grickajte orašide! Studija na više od 200.000 ljudi pokazala je da oni koji jedu orašaste plodove najmanje dvaput tjedno imaju 23 posto manje šanse da će razviti neki oblik koronarnih bolesti.
 
Rak
- Smršavite! Prekomjerna tjelesna težina povezana je s najmanje 12 vrsta raka. Potukla je čak i pušenje kao vodeći uzrok oboljenja.
- Jedite zeleno! Prehrana bogata povrćem, voćem i mahunarkama dokazano smanjuje rizik od raka. Primjerice, jedenje vlaknaste hrane smanjuje izglede da ćete dobiti rak crijeva i do 20 posto.
- Krećite se! Oko 3400 slučajeva raka godišnje uzrokovano je fizičkom neaktivnošću. Poput normalne tjelesne težine, vježbanje snižava razine hormona, uključujući estrogen, koji se smatra glavnim krivcem za razvoj raka dojke i maternice.
- Oprezno s alkoholom! Ne samo da povećava rizik od raka jetre, već i od sedam drugih vrsta, uključujući rak crijeva, dojke, usne šupljine i grla. Nipošto ne pijte alkohol svaki dan, zamijenite ga prirodnim sokovima i birajte alkoholna pića s niskim udjelom samog alkohola.

Komentiraj članak

Komentari