Napokon kreće realizacija dugo očekivanog, ali i zaboravljenog projekta Križni put

Nakon dugi niz godina lošeg stanja memorijalne staze s Križnim putem Srđ-Dubrovnik, Grad Dubrovnik je u suradnji s autorom projekta, akademikom Nikolom Bašićem krenuo u projekt sanacije i uređenja te iste staze, ali i gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu. Projekt je danas predstavljen u gradskoj upravi.

Akademik Bašić kazao je kako se radi o jednom divovskom znaku, visokom oko 4,5 metara u obliku rimskog broja, a taj broj je 6.12. Tako uzidan rimski broj predstavlja ustvari vrata, ulazni portal prema memorijalnoj stazi, povijesnoj stazi koja vodi do Srđa.

- Staza - serpentina kojom je Grad bio povezan s tvrđom na Srđu prekinuta je usjekom Jadranske magistrale. Južno od ceste trasa staze izgubila se u izgrađenom tkivu grada, dok je njezina trasa sjeverno od magistrale ostala u cijelosti sačuvana, ali u stanju koje zahtijeva temeljitu sanaciju što se predviđa ovim projektom-kazao je Bašić. 

Također kazao je kako se od tvrđave Imperijal postojeća staza spušta  do usjeka magistrale koji onemogućava njezin spoj s pješačkim nogostupom uz cestu, pa će se na tom dijelu morati izgraditi nova dionica u dužini od cca 200 metara. Dužina postojeće staze iznosi cca 2100 metara, što s novom dionicom čini ukupnu dužinu od 2300 m. Ovoj dužini nije pribrojena staza od tvrđave do Križa na Srđu koja će biti riješena u sklopu posebnog projekta uređenja okoliša utvrde.

Gradonačelnik je kazao kako smatra da je izgradnja ovakvog spomenika nešto što na dostojanstven način daje i prikazuje svoju priču.

-S novim spomen-obilježjem ćemo odati poštovanje najvećoj bitci moderne dubrovačke povijesti i vjerujem da će se uistinu na jedan dostojanstven način prikazati ne samo nama u gradu nego i posjetiteljima kako i na koji način se što događalo- kazao je gradonačelnik.

Ukupna vrijednost ovog projekta koji će se sufinancirati Ministarstvo branitelja iznosi 5 milijuna kuna. Dogradonačelnica Orlanda Tokić kazala je kako se nada da će dogodine na ovaj dan imati i svečano otvaranje uređenih serpentina te izgrađenog spomeničkog dijela.

Komentiraj članak

Komentari