VESNA CRNIĆ GROTIĆ

NAPETOST U SAVUDRIJSKOJ VALI Pravna stručnjakinja o riziku od sukoba na moru

'Ono što će se možda događati na moru je jedan potencijalni rizik za sve. Tu bi moglo doći do nekakvih incidenata vjerojatno u smislu intervencija policijskih brodova. Nadajmo se da će pamet prevladati pa da incidenata neće biti', kazala je dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjakinja za međunarodno pravo Vesna Crnić Grotić komentirajući početak slovenske primjene arbitražne odluke.

Za Studio 4 HRT-a kazala je da bi problem možda mogao nastati pri implementaciji onoga dijela arbitražne presude u kojemu je potrebna suradnja s Hrvatskom.

'Slovenija u svom zakonodavstvu predviđaju prilagodbu katastarskih granica u skladu s arbitražnom odlukom. Tu katastarsku granicu trebalo bi prenijeti na teren. Međutim, da bi se prenijela na teren, potrebna je mješovita komisija', kazala je Crnić Grotić.Napominje da je u jednoj od posljednjih izjava slovenskog premijera Mire Cerara bilo da se fizička granica neće pomicati bez suradnje s Republikom Hrvatskom.'

To je osobito naglasio s obzirom na Svetu Geru koja je prema odluci arbitražnog sporazuma pripala Hrvatskoj, a na kojoj Slovenija ima određene vojne objekte', dodaje.

Ono što će se možda događati na moru je jedan potencijalni rizik za sve. Tu bi moglo doći do nekakvih incidenata vjerojatno u smislu intervencija policijskih brodova. Nadajmo se da će pamet prevladati pa da incidenata neće biti, kazala je Crnić Grotić. 

Na pitanje gleda li se na povlačenje Hrvatske iz arbitražnog procesa kao jednostrani raskid ugovora, Crnić Grotić je to potvrdila.

'Hrvatska je propustila nastaviti postupak koji predviđa Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora, a koji je zahtijevao određene korake ispred UN-a. Koliko je meni poznato ti koraci nisu učinjeni. Hrvatska je propustila i onaj moment da priopći i učini poznatim 'Urbi et orbi' situaciju zbog koje se povukla iz arbitraže.

Tako da sada, kada je arbitraža donijela svoju odluku, proizlazi da je Hrvatska ta koja ne poštuje međunarodno pravo jer ta odluka postoji i ne možete je ignorirati. Također, odluke arbitražnih sudova nemaju svoj način prinudnog izvršenja za razliku od npr. međunarodnog suda u Haagu za koji je odgovorno Vijeće sigurnosti', poručuje.     

Komentiraj članak

Komentari