Pet glavnih uzročnika

Namirnice od kojih izgledate deblje no što jeste

Uskočiti u omiljene traperice san je svake žene, no ponekad samo kilogram ili dva može upropastiti naše želje. Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za napuhan trbuh zbog kojeg izgledate deblje nego što to doista i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice. Donosimo 5 glavnih uzročnika nadutosti koji vas dijele od ulaska u omiljene traperice.

Mlijeko
Svi znamo kako mlijeko u prekomjernim količinama nikako nije zdravo za naše zdravlje. No ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Škrob
Ako vam namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje sto ne čine. Pšenica ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjuru radije pojave krumpir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće
Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto voće, grejp i citruse jer oni, za razliku od primjerice jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka.

Zamjenski šećer
Sorbitol, ksilitol i manit su umjetni zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje. Osjetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbjegavajte takve proizvode. Za osobnu primjenu radije upotrijebite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.

Komentiraj članak

Komentari