GRAĐANI ŽELE NOVE IZBORE

Nakon što su doznali da sud namjerava Bandiću dozvoliti obavljanje poslova gradonačelnika USKOK sastavio novu optužnicu

U apsurdnom ozračju odluke o vraćanju u zatvor, ali i u gradonačelničku fotelju, donosimo istraživanje po kojem Bandić uživa značajnu potporu.

Po rezultatima ankete koju je za direktno.hr provela agencija 2x1 komunikacije većina Zagrepčana je za prijevremene izbore za gradonačelnika na kojima bi se odlučilo u drugom krugu između nezavisnog Milana Bandića i HDZ-ovog Andrije Mikulića, pod uvjetom da ga ta stranka kandidira.

Pravosudno - politička trakavica oko Milana Bandića se nastavlja, ali to mu, izgleda nije puno naštetilo popularnosti, kako su se neki nadali, jer u anketama i dalje stabilno vodi pred ostalim mogućim kandidatima za gradonačelnika. Naime, u vrijeme provođenja ankete među Zagrepčanima, Bandić je najavio osnivanje svoje stranke i "rušenje" svoje zamjenice Sandre Švaljek, koja trenutačno vodi grad. Najavio je i da će dati ostavku i time prouzročiti prijevremene izbore u Zagrebu, što bi u tom slučaju trebao učiniti do lipnja, kako Švaljek ne bi postala gradonačelnica. Prijevremeni izbori u Zagrebu ne bi odgovarali skupštinskoj većini, a Bandić na slobodi ne bi odgovarao SDP-u, jer je potencijalna prijetnja i na državnoj razini, na parlamentarnim izborima.

Zanimljivo je i kako se upravo u trenutku kad se Bandić trebao vratiti na gradonačelničko mjesto i time potpuno poraziti one snage koje su ga htjele udaljiti od političke scene, pojavio novi moment i nova intervencija USKOK-a.

Naime, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je u ponedjeljak žalbu odvjetnika Milana Bandića i omogućilo mu da se vrati na dužnost gradonačelnika Zagreba, doznaje portal direktno.hr. Ova odluka suda tek se trebala objaviti za koji dan, no nagađa se da je informacija o ''povratku'' Bandića strelovitom brzinom stigla do USKOK-a, koji je odmah jutros objavio kako od zagrebačkog Županijskog suda traži ponovno istražni zatvor za Bandića. Ovoga puta za novu istragu u kojoj ga se tereti za poticanje svjedoka da lažu, te krivotvorenje isprava i sprječavanje dokazivanja. Županijski sud ponovno je poslao Bandića u Remetinec.

Najnovija situacija i ponovni boravak u Remetincu, najvjerojatnije najmanje sljedeća dva tjedna, ne završavaju priču o prijevremenim izborima, jer Bandić može u bilo kojem trenutku do lipnja dati ostavku i prouzročiti izbore.

Većina za izbore

Anketa je provedena na uzorku od tri tisuće ispitanika u periodu od 2. do 9. ožujka ove godine, a na pitanje "podržavate li prijevremene lokalne izbore u Gradu Zagrebu" 53,6 posto ispitanih odgovorilo je potvrdno. Protiv takvih izbora je 27,27 posto ispitanika, a 19,13 posto ne neodlučno.

Bandić u vodstvu, Mikuliću potpora brzo raste

Na pitanje "koga biste podržali na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba, 34,9 posto je odgovorilo da bi podržali Milana Bandića, 19,9 posto Andriju Mikulića (HDZ), SDP-ov Davor Bernardić po ovoj anketi dobio bi 16,3 posto glasova, Sandra Švaljek 10,8, Darinko Kosor (HSLS) 5,3 posto kao i Anka Mrak Taritaš (HNS). Neodlučnih je 7,5 posto.

Najveći dobitnik popularnosti u ovoj anketi je HDZ-ov Andrija Mikulić, čija je popularnost u odnosu na veljaču narasla 9 posto, a u isto vrijeme SDP-ovom kandidatu popularnost je pala 3,6 posto.

U veljači Bandiću potpora gotovo ista, ali je Mikulić u ožujku narastao 9 posto

Po anketi provedenoj u veljači, Milan Bandić osvojio bi najviše glasova među potencijalnim protivnicima – za Bandića bi glasovalo 34,57 posto građana, odnosno 1037 od 3000 ispitanih.

U anketi koju je za portal direktno.hr tada radila agencija 2x1 komunikacije drugi najbolji rezultat bilježi SDP-ov Davor Bernardić s 19,93 posto podrške, odnosno 598 glasova. Slijedi HDZ-ov Andrija Mikulić, kojeg podržava 10,97 posto građana (ukupno 329), potom HSLS-ov Darinko Kosor s 10,90 posto (327) te HNS-ova Anka Mrak-Tariraš s 2,53 posto podrške (76 glasova). Neodlučnih je 21,10 posto (ukupno 633 ispitane osobe).

Komentiraj članak

Komentari