Rasprava

Nakon ostavke Silve Vlašić oglasio se Maro Kristić putem Facebooka, Franković mu odgovorio

Ostavka Silve Vlašić koju je podnijela na mjesto pročelnice Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumentacije prostornog uređenja i gradnje, bila je povod vijećniku Mosta Maru Kristiću da se oglasi na svome Facebook profilu. Gradonačelnik Franković mu je vrlo brzo odgovorio. Objavu vijećnika Kristića, kao i gradonačelnikov odgovor prenosimo u cijelosti.

''Ostavka jedne od najdugovječnijih gradskih pročelnica Silve Vlašić nas je još jedan put podsjetila na uvijek otvoreno pitanje donošenja novog Gup - a kao ključnog strateškog urbanističkog dokumenta koji bi trebao biti temelj ujednačenog i održivog razvoja grada i njegove infrastrukture i iz kojeg bi trebala proizlaziti kvaliteta života i zadovoljstvo građana. Samo jedan pogled na Grad sa Srđa kao trajnog spomenika sramotnom pogodovanju ili sve češći prosvjedi nezadovoljnih građana zbog nekontrolirane gradnje dovoljni su za shvatiti kako je naš postojeći GUP u svemu suprotan od onoga što bi trebao predstavljati. U svojoj suštini on je alat za devastaciju, besramno bogaćenje pojedinaca, korupciju i trajni gubitka identiteta i srozavanje kvalitete života žitelja našeg Grada. Simbol je to prljave političke trgovine sudionika Dubrovačkog dogovora i njihove sprege s interesnim skupinama kojima je ljubav prema Dubrovniku duboka i iskrena samo onoliko koliko im je dubok špag pa je jasno da su u teškoj zabludi svi koji misle da će s promjenom pročelnika svanuti sunce. Ostaje činjenica da se svi mogu promijeniti, ali GUP živi vječno.

To otkriva jako puno o tome da smo izgubili konce upravljanja Gradom i koliko je teško oduprijeti se onima koji nam žele krojiti sudbinu. Promjena pročelnika ne znači apsolutno ništa dok god je ovakav GUP na snazi pa ni namjera ovog priopćenja nije analizirati ulogu pojedinaca i upirati prstom u krivce, nego pozvati na zajedništvo i još jedan put podsvijestiti građanima, ali prije svega gradskoj upravi o kolikoj se katastrofi radi i kako je ovo što za sada imamo i vidimo u prostoru ništa u odnosu na ono što se sprema i dolazi. Nitko ne želi da život stane i da se u potpunosti prestane graditi i zaustave održive i prihvatljive investicije, ali crta između dobrog ukusa i devastacije je jako tanka, a mi smo je odavno pregazili i duboko zakoračili na put ka samouništenju. Neovisno o tome što je to obećala na početku svog mandata, evidentno je kako se gradska uprava nije uspjela oduprijeti nekretninskom lobiju i zaustaviti stihiju u prostoru i devastaciju grada pa im je stoga na leđima ostao visjeti teret percepcije da se s novim GUP - om čeka dok svi koji trebaju ne dobiju dozvole za gradnju, bez obzira na činjenicu da su i sami svjesni da tada više nećemo imati što zaštititi.
Stoga najavljene izmjene tekstualnih odredbi GUP-a imaju isključivo kozmetičku narav, jer su svi, ili gotovo svi koji žele iskoristiti blagodati postojećeg GUP-a već podnijeti zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola pa se izmjene na njih neće ni odnositi. Silina kojom interesne skupine gutaju prostor i gradske resurse usprkos teškoj gospodarskoj krizi nikada nije bila jača te smo stoga odlučili s građanima podijeliti ovaj link na kojem mogu vidjeti što se sve događa u prostoru i što će se tek događati. https://ispu.mgipu.hr/ . Ovo je službeni program ministarstva graditeljstva putem kojem s nekoliko klikova možete doći na svaku lokaciju u Gradu i vidjeti gdje su sve izdane građevinske dozvole i gdje će se tek izdati. Pokušajte. Iako se čini da program nije ažuriran do kraja i da u njega nisu unesene sve izdane građevinske dozvole ono što ćete vidjeti biti će dovoljno. Neki od Vas će se šokirati kada vide gdje će sve niknuti novi mastodonti, neki će samo slegnuti ramenima i prepustiti stvar slučaju, a neki će možda i dignuti svoj glas. Svi znamo da je donošenje novog GUP -a proces koji traži odlučnost, komunikaciju, stvarnu volju, zajedništvo i povjerenje, a mi na žalost u ovom trenutku, možda i najtežem u novijoj povijesti Grada nemamo gotovo ništa od navedenog i krajnje je vrijeme da pokažemo da možemo biti jedno barem kada treba donositi najteže odluke,'' napisao je vijećnik Maro Kristić na svome Facebook profiluGradonačelnik Franković odgovorio mu je također objavom na Facebooku. Odgovor prenosimo u cijelosti.

''Odgovor vijećniku Sršen Kristiću (sadašnjem vijećniku Mosta a bivšem vijećniku Srđ je Grad, Laburisti, HSS)

Gradska uprava u potpunosti se othrvala građevinskom lobiju u trenutku kada je prekinuta suradnja s vijećnikom Sršen-Kristić, predstavnikom građevinskog lobija i jednim od većih lobista u ime devastatora prostora u Gradu.
Možda Sršen- Kristić misli da je javnost zaboravila, ali nije. Svi dobro pamtimo kako je kod glasanja o GUP-u 2014., kojega sada žestoko napada, upravo on, tada vijećnik laburista bio suzdržan. A, javnost zna i zašto,'' napisao je Franković


vijećnik

Komentiraj članak

Komentari