Od Amerike i Velike Britanije pa do Rusije

NAJSTARIJA ASTROLOŠKA PLOČA Senzacija s Pelješca obišla svijet

O nedavnom otkriću na poluotoku Pelješcu - pronalasku jedne od najstarijih astroloških tablica poznatih znanosti - opširno izvještavaju mediji od Amerike preko Velike Britanije do Rusije i Albanije, piše tportal.hr

Nakon što su dr. Stašo Forenbaher i dr. Alexander Jones objavili rad u Journal for the History of Astronomy, veliku pozornost ovoj vijesti posvetili su siteovi s vijestima o znanosti (američki LiveScience), tiražni tabloidi (britanski Daily Mail) i renomirani informativni portali poput ruskog Gazeta.ru.

Riječ je o rezultatima višegodišnjeg istraživanja u pećini Spila kod mjesta Nakovana, gdje je ekipa znanstvenika predvođena dr. Forenbaherom istraživala nalazište ilirske civilizacije. Pećina je bila začepljena oko dva tisućljeća: pretpostavlja se da su to učinili rimski vojnici u ratu protiv ilirskih pobunjenika.

Posebno zanimanje šire javnosti izazvalo je 30-ak komadića bjelokosti na koji tvore necjeloviti mozaik astrološke tablice. Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da je slon od čije je kosti izrađen predmet živio prije 2.200 godina. Znanstvenicima nije poznat primjerak ovakvog predmeta koji bi bio stariji. Kažu da je tablica služila za predviđanje sudbine po datumu rođenja.

Zasad nisu dane teorije kako se tablica našla u pelješkoj pećini, a pretpostavlja se da je mogla biti donesena i iz neke druge kulture (možda pljačkom). Astrologija se počela razvijati u prvom tisućljeću prije Krista u Babilonu, nakon čega se proširila sve do istočnog Sredozemlja.

Prema nekim teorijama, nalazište Spila moglo bi kriti ilirsko svetište, o čemu svjedoče i falički stalaktiti unutar špilje.

Komentiraj članak

Komentari