PODUČAVA ZATVORENIKE

NAJPOZNATIJA BALKANSKA KRIMINALKA Olimpijka, poznata pljačkašica dijamanata i jedina žena koja je uspjela pobjeći iz grčkog zatvora

Bivša košarkašica i reprezentativka Jugoslavije, Olivera Ćirković, usprkos tome što je bila dobrostojeća, nakon sportske je razvila kriminalnu karijeru. Prvo je preprodavala ukradenu odjeću i obuću, potom je sama počela krasti, a zatim prešla na dijamante, zlato i skupocjeni nakit.

Osmislila je model pljački zlatarni koji je postao poznat širom Evrope kao Akter. U zatvoru je provela ukupno sedam i pol godina, a poznata je i po svom bijegu 2012. godine čime je postala jedina žena koja je ikad uspela pobjeći iz nekog grčkog zatvora. O svemu tome je napisala i knjigu, koju uspješno reklamira putem medija, a novost je da će upravo ona voditi kreativne i edukativne radionice u crnogorskom zatvoru Spuž, u okviru projekta "Osobna karta dostojanstva".

Projekt je podržalo i ministarstvo, a za početne kreativne radionice se prijavilo preko 250 zatvorenika. U sklopu radionica Ćirković će podučavat likovnom i književnom stvaralaštvu. Olivera danas uživa ugled i popularnost svojim gostovanjima u medijima, porukama javnosti i podrškom ljudima koji traže svoj put, doznajemo iz priopćenja koje je Udruženje građana "Identitet" poslalo medijima.

Objasnili su da je projekat osmišljen sa ciljem da se doprinese trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika te da se unaprijedi prevenciju i smanji postotka recidiva u kriminalu primjenom etičkih modaliteta kreiranja realnosti.

Komentiraj članak

Komentari