Znanost

NAJNOVIJA SAZNANJA: Evo što sve uzrokuje paracetamol

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da jedna od nuspojava paracetamola ili acetaminofena, često korištenog analgetika i antipiretika može biti i apatija.

Acetaminofen je sastojak lijeka Tylenola koji se u Sjedinjenim Državama koristi već 70 godina. Naziv paracetamol uvriježen je u Europi.

Poznato je da se Tylenol i njemu slični lijekovi koriste za smanjenje tjelesne temperature i ublažavanje glavobolje, odnosno općenito ublažavanje manje fizičke boli, no znanstvenici sa Sveučilišta u Ohiju (OSU) ustanovili su da paracetamol otupljuje pozitivne emocije, piše Daily Mail.

Tylenol i slični lijekovi kod nekih pacijenata djeluju na način da ublažavaju osjećaj tuge, ali i osjećaj radosti, odnosno mogu rezultirati apatijom, objasnio je voditelj istraživanja s OSU Geoffrey Durso.

Studijom su obuhvaćeni pojedinci koji su uzimali paracetamol. Praćene su njihove reakcije pošto im je pokazano više oku ugodnih fotografija, a potom i fotografije uznemirujućeg sadržaja. U usporedbi sa sudionicima istraživanja na placebu, grupa koja je uzimala paracetamol pokazala je puno manje emocija, pozitivnih i negativnih, gledajući ponuđene fotografije. Durso kaže da nisu bili svjesni svojih otupjelih emocija.

Znanstvenici još ne znaju utječu li na emocije pacijenata na jednak način ibuprofen ili aspirin, no Durso obećava dodatna istraživanja.

Studija ukazuje na to da na naš doživljaj pozitivnih i negativnih stvari utječu isti biokemijski faktori, odnosno da su osjećaji boli i zadovoljstva povezaniji nego što se ranije vjerovalo.

Komentiraj članak

Komentari