TEDI SPALATO

NAJMISTERIOZNIJI HRVATSKI GLAZBENIK Ne srami se zaplakati na pozornici, rijetki znaju njegovo pravo ime

Za Tedija Spalata i njegovu glazbu moglo bi se reći da je pravo utjelovljenje dalmatinske pjesme i mediteranskog senzibiliteta, a o ovom se splitskom glazbeniku i ne zna mnogo. Nikad nije bio jedan od onih koji vole svjetla reflektora, no jasno je da na pozornici uživa. Skandali ga nikad nisu pratili, a on o svom privatnom životu ne voli previše pričati, piše 100posto.

Rođen je u Splitu, a pravo mu je ime Tadija Bajić. Cijeli je život okružen glazbom, iako nitko od njegovih nije bio profesionalan glazbenik.

Prve glazbene poduke dobio je od poznatih glazbenika Marinka Katunarića i Ljube Stipišića, Gibonnijevog oca.

"Kad sam imao 12 godina moj je talent prepoznao Gibin otac Ljubo Stipišić Delmata kojem puno toga dugujem. Zahvaljujući njemu počeo sam raditi na mjuziklima, a s vremenom sam nastupio i u 'Splitskom akvarelu' i 'Maloj Floramy'. Gibu sam gledao još u kolijevci kad sam imao trinaest godina i dolazio kod njegovog oca na probe. On je preuzeo sličan stil kao Ljubo, ali ga je učinio svojim. Kad čuješ njegovu Temperu, znaš odakle je i kome pripada", rekao je Tedi.

Pjevao je u klapama i lokalnim splitskim grupama kao tinejdžer, a s 18 godina se priključio grupi Anima, koja je izvodila jazz i soul.

Bio je studijski glazbenik dok se nije priključio grupi More, u kojoj su svojedobno bili Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Jasmin Stavros, Doris Dragović i Remi Kazinoti.

Solo karijeru započeo je 1985. godine, a u HNK Split nastupao je u operetama i dramskim predstavama te se bavio i glazbenom produkcijom.

Na Splitskom festivalu prvi je put nastupio 1986. godine, i to u duetu sMeri Cetinić s kojom je otpjevao "Konobu". Osim toga, često nastupa na festivalima Melodije Jadrana te Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari