Neizbježna pojava

Najgori mamurluk najlakše je dobiti od ovih alkoholnih pića

Mamurluk je ponekad neizbježna pojava, a iako ga možete pobijediti raznim namirnicama možete si skratiti muke i dok je noć još mlada. Neće svaka vrsta alkohola izazvati mamurluk jednakog intenziteta!

Kada alkohol fermentira stvaraju se nečistoće koje se nazivaju kongeneri. Oni alkoholu daju njegov okus i boju, ali zapravo se radi o toksinima. Stoga, što je alkohol tamniji to će mamurluk nakon njega biti gori, pišu finirecepti.net.hr

Svijetla alkoholna pića poput džina i votke također izazivaju mamurluk no on u tom slučaju neće biti ni približno intenzivan kao primjerice onaj nakon viskija ili burbona.

 

Alkoholna pića s najviše kongenera (odnosno ona pića koja će izazvati najgori mamurluk) su sljedeća:

  1. Brandy
  2. Crno vino
  3. Burbon
  4. Tamni rum
  5. Viski

Primjerice, burbon sadrži 8 puta više kongenera od džina, a čak 30 puta više kongenera od votke!

Što još utječe na intenzitet mamurluka?

Ako je alkoholno piće dulje filtrirano i destilirano u njemu će biti manje nečistoća, ali će zbog toga proizvodnja biti skuplja. Drugim riječima, skuplje piće spasit će vas od goreg mamurluka. No možete na to i drugačije gledati – jeftina votka ili džin jednako su loši kao i skupi burbon! Treba napomenuti i da će velike količine šećera u alkoholu također pojačati kasniji mamurluk.

Komentiraj članak

Komentari