Testiranja potvrdila

Nagli skok broja zaraženih koronavirusom u BiH: Novo žarište u Tešnju

U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom jer je potvrđeno ukupno 17 takvih slučajeva, a njih čak 14 zabilježeno je samo u jednom gradu, Tešnju, izvijestili su iz entitetskih ministarstava zdravstva.

Testiranja uzoraka na Kliničkom centru u Sarajevu potvrdila su 14 novih slučajeva zaraze u Tešnju u središnjem dijelu BiH gdje je do sada bilo manje od dvadeset zaraženih, piše dnevnik.hr

To je veliki skok pozitivnih slučajeva u Federaciji BiH u kojoj se već tjednima bilježio jednoznamenkasti broj novozaraženih.

U utorak su tako u ovom entitetu potvrđena tek tri nova slučaja zaraze, a u ponedjeljak nije bilo ni jednog.

Dodatna tri slučaja zaraze do srijede potvrđena su u Republici Srpskoj gdje je u proteklim tjednima epidemiološko stanje bilo znatno lošije nego u Federaciji jer su tamo svakodnevno bilježili dvoznamenkasti broj novozaraženih.

Najveće žarište zaraze u BiH čitavo vrijeme je bila Banja Luka gdje je potvrđeno gotovo 600 slučajeva, a drugi na popisu po broju zaraženih bio je Maglaj sa 145 oboljelih.

BiH je popustila gotovo sva ograničenja uvedena s proglašenjem epidemije pa će tako u toj zemlji od četvrtka početi raditi i svi trgovački centri.

No BiH je istodobno među rijetkim državama regije koje još nisu otvorile svoje granice za strance. Ulazak u tu zemlju strancima je i dalje dopušten samo u slučaju poslovnih razloga i uz pozivna pisma tvrtki iz BiH.

Ranije je najavljeno da bi liberalizacija prelaska granice mogla uslijediti od 1. lipnja o čemu bi Vijeće ministara BiH trebalo odlučivati u četvrtak.

Komentiraj članak

Komentari