EKSKLUZIVNO

NACIONAL: Bandić ide na predsjedničke izbore da bi imao mir od policije

Nacional je u današnjem tiskanom izdanju objavio kakvo to rujansko iznenađenje sprema zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako su objavili, tvrdeći da im je to potvrdio visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a, Bandić će dati ostavku na mjesto gradonačelnika te će se kandidirati za predsjednika, a sve opcije oko toga su dugo razrađivane, prenosi Index.

"Hrvatskoj je potreban novi Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i koji će ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografske obnove i solidarnosti. Nikoga ne komentiram, a nešto će biti, nešto ću reći krajem devetog mjeseca, nakon toga neće ništa biti isto", kazao je zagrebački gradonačelnik 5. 8. u Kninu.

Krajnji cilj je da Bandiću ostane dostatan utjecaj da mu osigura mir oko eventualnog postupanja Državnog odvjetništva i policije.

Nacionalov izvor tvrdi kako je Bandić pred sve većim pritiskom zbog spornih izmjena GUP-a, a i zbog projekta Zagreb na Savi s ulagačima iz Dubaija: "Čini se da je udario glavom u zid pa bi odstupanje s gradonačelničke funkcije moglo poslužiti kao prihvatljivi uzmak iz te situacije".

Kako će si omogućiti mir od policije i zašto baš sada?

Bandića bi, prema pisanju Nacionala, na mjestu gradonačelnika zamijenila njegova dugogodišnja suradnica Jelena Pavičić Vukičević, no i dalje bi on bio taj koji bi u slučaju potrebe vukao sve konce oko toga što se događa u Zagrebu. Tajming je idealan jer je prošla polovica mandata pa ne bi trebalo ići na izvanredne lokalne izbore.

Dok bi njegova suradnica formalno vodila grad i umjesto njega se pojavljivala pred Zagrepčanima, Bandić bi vodio dvije kampanje. Prvo onu predsjedničku, za koju ima plan i u slučaju neuspjeha. U tom bi slučaju, naime, on u drugom drugu podržao Kolindu te se počeo pripremati za parlamentarne izbore kako bi postao relevantan faktor, možda i presudan, za formiranje buduće vlade. Kampanja za predsjedničke izbore mogla bi ga ojačati upravo u prikupljanju biračke baze za parlamentarne izbore.

Koalicija s HDZ-om ili nekim drugim?

Također, Nacionalov izvor tvrdi kako nije nemoguće i da se Bandić u potrazi za koalicijskim partnerom ili strankom koju će podržati odmakne od HDZ-a. No, svakako, zanima ga ministarska pozicija u nekoj budućoj vladi.

 

Izvor za Nacional tvrdi kako nakon svega nije nemoguće da se Bandić opet pojavi i kao kandidat za gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima.

Što će od svega toga biti, saznat će se krajem rujna.

Već gubio predsjedničke izbore

Ovo ne bi bio prvi put da Milan Bandić ide u utrku za predsjednika. On je sudjelovao na izborima 2009. odnosno 2010. godine kad je svoj prvi i posljednji mandat dobio Ivo Josipović. Dapače, upravo je Bandića Josipović pobijedio u drugom krugu.

Bandić je prvi krug završio kao drugoplasirani. Dobio je 293.068 glasova, odnosno 14,84 posto glasova. To mu je bilo dovoljno za drugi krug, a iza sebe je ostavio HDZ-ovog kandidata Andriju Hebranga koji je dobio 237.998 glasova, odnosno 12,05 glasova.

Daleko ispred Bandića i Hebranga u prvom krugu bio je SDP-ov Ivo Josipović sa 640.594 glasova ili 32,43 posto.

U drugom krugu, koji je održan 10. siječnja 2010. godine, Bandića je porazio Ivo Josipović. Bandić je, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu dobio 883.115 glasova. Ivo Josipović je postao predsjednik s 1.339.322 glasova.

Komentiraj članak

Komentari