U SLUŽBI LJEPOTE

MORSKE SPUŽVE Nagradite svoju kožu

Morska spužva upotrebljava se i spominje kao higijensko sredstvo još od antičkog doba. I danas ima široku uporabnu vrijednost jer njezine karakteristike, u prvom redu čvrstoća, izdržljivost, mekoća, mogućnost upijanja i nepostojanje statičkog elektriciteta, ostaju nedostižne modernoj tehnologiji i sintetičkim materijalima.

Morske spužve su sesilne mnogostanične životinje, pripadaju beskralježnjacima, jednostavne su građe, nemaju pravog tkiva, a ni organa. Prve spužve na Zemlji pojavile su se prije 650 milijuna godina te danas nalazimo sedam tisuća vrsta, različitih i zanimljivih boja i oblika. U Jadranu se nalazi 250 vrsta.

U podmorju Jadrana rasprostranjena je Spongia (Spongia) officinalis, poznatija kao  Dalmate Fina, žuta spužva neravnog oblika, puna joda te je to čini prirodnim antiseptikom. Zbog svojih fino protkanih mikropora vrlo je nježna prema ljudskoj koži pa je danas i jedna od najcjenjenijih spužvi u kozmetičkoj industriji.

Spužve su pioniri u filtriranju jer filtracijom vode kroz sitne mikropore na svome tijelu apsorbiraju hranjive tvari. Jedna odrasla spužva može profiltrirati i do 100 litara vode dnevno.

Također, nazivaju se i čistačem mora. Strujanje vode omogućuje tijelu spužve polagan rast koji je zaslužan za njezinu gustu teksturu. Upravo zbog toga, jedinstvene fine mikropore stvaraju gustu pjenu prilikom kupanja ili tuširanja. 

Za razliku od sintetičkih spužvi, morske su hipoalergene, što ih čini pogodnima za korištenje i ljudima s alergijama i bolestima dišnog sustava. Osim uporabe u kozmetici, higijeni i kućanstvu, dokazano je kako morske spužve sadrže prirodan spoj minerala koji pomažu kod artritisa i nekih vrsta raka.Prednosti prilikom tuširanja

Površina spužve je meka i svilenkasta na dodir, a baršunasti osjećaj na koži pruža najluksuznije iskustvo kupke.

Odličan je absorbent – upravo zbog svoje porozne prirode. Čvrste su i dugotrajne. Prirodni je eksofolijator, uklanja odumrle stanice kože.

Sadrži puno različitih morskih minerala i enzima koji hrane i pomlađuju kožu. Osim toga, spomenuti enzimi prirodno inhibiraju smrad, plijesan i bakterije koje se mogu pronaći u opranom rublju i sintetičkim konkurentima. Ekološki su potpuno prihvatljive, obnovljive i prirodne u usporedbi sa sintetičkim konkurentima na tržištu. Obrađuju se uz minimalan otpad i bez upotrebe teških kemikalija ili bojila i 100 posto su biološki razgradive. 

Održavanje morske spužve 

Svako nekoliko tjedana potopite spužvu na 15-20 minuta u posudu tople vode, u koju ste prethodno dodali jednu do dvije žlice sode bikarbone. Zatim isperite spužvu i pustite je da se osuši (po mogućnosti objesite je u mrežastu vrećicu).

Soda bikarbona čisti spužvu, revitalizira njezinu staničnu strukturu povećavajući joj trajnost. Nakon svake uporabe, dopustite da se spužva posve osuši. Nemojte je držati pod tušem, objesite je kako bi se mogla posve osušiti. 

Zanimljivosti: 

Sposobnost regeneracije. 
Dubokomorske spužve žive preko 200 godina. 
Trenutno najstarija živa spužva ima oko 10 tisuća godina i najstarije je biće na svijetu.
Jedna spužva srednje veličine (20 centimetara) može upiti i zadržati i do 1,5 litara  tekućine.
Prirodni anti-obraštajni spojevi pronađeni u vrstama spužava.
Spužve mogu ispuštati kemikalije da bi se zaštitile od predatora.

Znanstvenici su otkrili da neke od tih kemikalija imaju veliki potencijal za pronalaženje lijeka za rak i HIV. 
Spoj otkriven u spužvi Tethya crypta koristi se u liječenju Hodgkinsovih limfoma, leukemije i herpes virusa.
Stari Rimljani su oblagali oklope upravo jadranskom spužvom zbog njezine čvrstoće, žilavosti i mekoće, kao i otpornosti na vatru.

Ana Visković

Komentiraj članak

Komentari