Intervju

Mladi dubrovački plivač i trener Ivan Bilić: Kako je jedna vaterpolska utakmica preusmjerila moj život u plivanje

Višestruki prvak Hrvatske u plivanju i trener u Plivačkom klubu Jug, Ivan Bilić za PortalOko govori o plivačkim počecima, 18 godina dugoj karijeri plivača, trenerskom poslu, ali i o budućim planovima.

U Gružu si dugi niz godina. Kako su izgledali tvoji plivački počeci?

Od svoje 8 godine sam u Gružu. Jedna obična vaterpolska utakmica na koju me doveo otac je preusmjerila  moj život u plivanje. I od tada ne prestaje ta ljubav. Traje već punih 18 godina.

Dubrovnik je grad koji diše vaterpolo. Jesi li razmišljao o profesionalnom bavljenju vaterpolom ili si isključivo bio zagrijan za karijeru plivača?

Odmah sam išao na plivanje. Vaterpolo mi se nije sviđalo zato što ne odlučujem sam o sebi. Koliko sam spreman, toliko mogu pokazati, a  u vaterpolu jedan igrač može i lošije odigrati, ali ako ostali dobro odigraju opet si pobjednik, a to mi nije pružalo zadovoljstvo. U vaterpolu je možda zanimljivije, dok je plivanje dosta monotono i individualno. Zbilja moraš voljeti ovaj sport da bi dugo ostao u njemu kao što sam ja.

Višestruki si prvak Hrvatske i ponosni vlasnik mnogih medalja.

Prva moja medalja je bilo Dalmatinsko prvenstvo Hrvatske tako da će mi uvijek ostati urezana u sjećanju. Od ostalih medalja, izdvojio bih da sam 69 puta bio prvak Hrvatske, nastupio sam na Mediteranskim igrama na tri Europska prvenstva te na jednom Europskom juniorskom prvenstvu. Osim toga bio sam proglašen nadom Dubrovnika.

Impresivan uspjeh. Postoji li medalja za koju si posebno vezan?

Svaka medalja ima posebno značenje. Izdvojio bih nastup na Europskom prvenstvu u Rijeci kad sam u tri discipline oborio sva tri državna juniorska rekorda.

Kako izgledaju pripreme za natjecanja?

Mi plivači smo stvarno specifični. Tri puta na dan su treninzi. Pazi se dosta na prehranu, a pogotovo zadnjih mjesec dana. I to je uglavnom to.

Paralelno si plivač, ali i trener.

Trener sam malim ribicama i jednoj kategoriji mlađih kadeta. Još se nisam maksimalno tome posvetio, ali evo spremam se upisati tečaj za kondicijskog trenera kroz nekih mjesec dana.

Pratiš rad plivača PK Jug. Koga bi istaknuo?

Ne bih htio posebno isticati. Ima jako dobrih plivača, ali osjećam da nisu sto posto zagriženi. Nadam se da će netko ići mojim stopama. Recimo junior Mihael Vidojević koji bi se trebao pokazati u ovoj godini. Dobro trenira.

Kako popularizirati plivanje kao sportsku disciplinu?

Plivanje nije toliko medijski popraćeno kako u nas, tako i u svijetu. Nikad nije bilo prenošeno prvenstvo Hrvatske u plivanju kao što se prenosi primjerice vaterpolo. Malo mi je žao, ali mislim da bi se u budućnosti situacija mogla popraviti. Plivanje i atletika su doista kraljice sportova. Ako atletika  može biti  na televiziji, onda može i plivanje.

I evo za kraj tvoji planovi za budućnost. Gdje se vidiš recimo za deset godina?

Nadam se da bih ovdje u Gružu  mogao biti glavni trener, ali sve ćemo vidjeti.

Komentiraj članak

Komentari