INTERVJU

MLADEN GOJUN: ' SDP ima 'clean' start, nema više kompleksa nekakvih koalicija'

Na Izbornoj konvenciji Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik u petak je izabrano novo vodstvo Gradske organizacije. Novi je predsjednik Jadran Barač, njegovi potpredsjednici su Roni Mladinić i Davor Mrša. O tome kako vidi novi početak dubrovačkog SDP-a razgovarali smo s Mladenom Gojunom, bivšim predsjednikom stranke i članom Gradskog vijeća te nekadašnjim zapovjednikom Specijalne policije u Dubrovniku.

Koje je Vaše mišljenje o novom predsjedniku dubrovačkog SDP-a?
 
- Jadran Barač je mlad, pametan, obrazovan čovjek koji je već dulje vrijeme u SDP-u, stoga su definitivno kvalitete na njegovoj strani te, po meni, ima jednu svijetlu budućnost. Vrijednost je također što su oko njega mladi potpredsjednici Roni Mladinić i Davor Mrša, pogotovo potonji koji ima iskustva kao vijećnik Gradskog vijeća u prošlom mandatu.

Dobar dio mladih je u gradskom odboru, a mi stariji spremni smo mu pomoći na svaki način da uspije u svojoj namjeri i viziji, a to znači, koliko sam iz njegovih smjernica shvatio i što je sasvim ispravno, pomladiti SPD, učiniti ga daleko aktivnijim, konkretnijim, bez obzira na cijelu situaciju SDP-a na razini Hrvatske koji doživljava jednu preobrazbu, što je u svim strankama u određenom razdoblju sasvim normalno. A kako je mada ekipa u središnjici u Zagrebu, postoje velike šanse za danas-sutra pobrati uspjehe na političkoj sceni.

On je SDP-ovac po strukturi ličnosti i svim svojim mišljenjima, osim toga potpredsjednik je Udruge antifašista Dubrovnika. Vjerujem da će uz pomoć svih, jer on sam ne može puno, kako se ni u moje vrijeme nije moglo, dosta dobroga učiniti uz pomoć drugih. Zato vjerujem u tu mladu generaciju.

Konkretno, koji je razlog ove situacije u kojoj se SDP danas nalazi?

- Posljednjih 10-ak godina došlo je do kadrovske devastacije u SDP-u i bez obzira na to što govorili o Zoranu Milanoviću, bivšem predsjedniku, radi se o izuzetno kvalitetnoj osobi, političaru, ali je ipak činjenica da je elitistički dio prevagnuo u SDP-u, a to se nije smjelo dogoditi.

Znači smatrate da je na određeni način osobnost pojedinca stavljena ispred interesa stranke?
 
- Mislim da jest. Takve stvari se u socijaldemokratskim strankama, pogotovo u hrvatskom SDP-u nisu smjele dogoditi.
 
Zbog čega mislite da se javno uvriježilo mišljenje o SDP-u kao nereformiranoj stranci starog režima?

- Nažalost ta percepcija u narodu još traje, mada to nema nikakve veze sa Savezom komunista ili još dalje Komunističkom partijom Jugoslavije. Jer ljudi zaboravljaju da je 90-ih godina SKH imao dodatak SDP-stranka demokratskih promjena.

Ona jest učinila iskorak i došlo je do zbilja demokratskih promjena unutar te stranke pa je i službeno 3. studenog 1990. stranka postala socijaldemokratska kao takva. Ostala je na temeljima socijaldemokracije u Europi.

Danas je općenito u Europi socijaldemokracija u krizi, pogotovo u zemljama tranzicije, ali i u razvijenim demokratskim društvima, poput Njemačke, Francuske... No, naravno stoji da novi trendovi zahtijevaju prilagodbu i određene promjene socijaldemokracije, ali ne u njenim temeljima već u političkom pristupu određenim događanjima.

Po Vama bi, dakle, mladi Barač mogao na lokalnoj razini osnažiti SDP?

- Vjerujem da Barač može ostvariti pozitivne promjene na lokalnoj razini. To ne mora biti u kratkom vremenu, ali na duge staze, a kako sam vidio s dobrim programom ide, dugotrajno može SDP u Dubrovniku dovesti na višu razinu, nego što smo mi svi predsjednici do sada to učinili.

Mi smo sad u situaciji da SDP ima 'clean' start, nema više kompleksa nekakvih koalicija koje su nametane iz središnjice. Sigurno možemo biti lijeva opcija koja će samostalno privlačiti, a ne odlaziti prema nekom drugom.

Podsjetimo, članovi  Predsjedništva su Jadran Barač, Roni Mladinić, Davor Mrša, Tomislav Brnas i Pavle Mateljak.

Gradski odbor čine Predsjednik i  potpredsjednici te izabrani članovi Tatjana Šimac Bonačić, Amir Brkić, Fani Favro Bukvić, Andro Burđelez, Karlo Deković, Ivica Didić, Dragana Đurić, Božidar Memed, Josip Mikulić, Branko Negodić, Anita Bonačić Obradović,  Saša Škrabić, Jele Sele Vukotić i Mujica Zijadić.

 

Komentiraj članak

Komentari