CRNA KRONIKA

MISTERIJ HORORA 'Na čarapi kojom je bila vezana Jasmina pronašli smo tragove DNK četiri osobe'

Treći dan rasprave na suđenju Smiljani Srnec (44) za ubojstvo 21-godišnje sestre Jasmine Dominić protječe u ispitivanju sudskih vještaka.

Prvi je ispitan Željko Sekulić, glavni vještak za daktiloskopiju, detekciju i identifikaciju Centra za forenzička ispitivanja MUP-a RH. Taj je vještak napravio vještačenje vezano za tragove na PVC vrećama koje su dostavljene na vještačenje u Centar 'Ivan Vučetić'. Prvo je pročitan nalaz vještaka od 28. ožujka 2019. godine, piše Jutarnji.

- Temeljem ispitivanja daktiloskopskom pretragom nađena su tri traga papilarnih linija koji su označeni brojevima, a nađeni su na crnim PVC vrećama. Neki tragovi nisu bili upotrebljivi jer ne sadrže dovoljan broj papilarnih linija. Jedan trag potječe od otiska palca Smiljane Srnec.

Vještak Sekulić radio je još jedno vještačenje nakon što je obavljena dodatna pretraga u kući i njezinoj okolici u Zagrebu, a dostavljeni su 20. ožujka 2019. godine. Trebalo je ustanoviti nalaze li se na tim predmetima otisci prstiju Smiljane Srnec. Ti su tragovi bili dostavljeni u crnim vrećama. Vještak je optički pregledao materijal, izazivao otiske cianoakrilatnim parama. DKT pretragom i optičkom pretragom nisu nađeni tragovi papilarnih linija. Ali, izazivanjem otisaka nađena su tri traga, najvjerojatnije ostisci dlana i jagodica.

Nađen je jedan upotrijebljiv trag, jagodice palca desne ruke i on je potjecao od Smiljane Srnec. Nađena su još dva traga papilarnih linija, ali nije nađen dovoljan broj individualnih karakteristika pogodnih za vještačenje. Tako ukratko glasi sažetak nalaza vjetšaka za daktiloskopiju kojeg je pročitao sudac Tomislav Brđanović.

Možete li se izjasniti na kojem dijelu tijela se nalazila crna vreća na kojem su nađeni tragovi papilarnih linija? - pitala ga je tužiteljica Irma Bagarić.
- Ja mogu samo pročitati ono što je pisalo u popratnom dopisu i to da je crna najlonska vreća izuzeta očevidom - odgovorio je vještak.

- Na koji način je taj trag dospio na crnu vreću? - pitala je tužiteljica.

- Otiskom palca desne ruke. Mogao je doći i ako je pukao dio rukavice - odgovorio je vještak na pitanja tužiteljice.

- Fragment roza boje. Jeste li našli ikakav trag? - pitao je odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnetić.

- Nikakav trag nije pronađen - odgovorio je vještak.

- Jeste li utvrđivali što je taj trag? - pitao je odvjetnik Golubić.

- Ne, to nije bio predmet vještačenja - odgovorio je vještak.

Višđe pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari