Znakovi pored (auto) puta

MIŠO MIHOČEVIĆ: Rad, red, rast!

Odličan slogan, svestrano primjenjiv u svim sferama i kvadratima života, iz prostog razloga jer je iznikao iz empirije, iz radnog i životnog iskustva i poneke biografije živih ljudi i osoba – evo metnimo stavit kad predsjednik nečega ima zaposlit malu od sestre – rad: mora svašta odradit' da bi se izbjegao nedajbože natječaj, ima se natelefonirat i narazgovarat, obećavat, pa pamtit što je obećao... itd. Red - red je da radi obitelj, a ne nepoznati, i na koncu rast: raste obiteljski proračun u širem smislu pojma. Neuporedivo više rada potrebno je kad se imaju činit kakvi javni radovi, treba jadan čovjek telefonirat do Sv. Petra, jer ne smije nigdje ništa zapisat, sve valja pamtit, strogo pazit koga će zadužit, nalazit se, sastančit... Red se podrazumijeva, jer je red da ako sam ti namjestio bizMis neki postotak daš meni, čime rastemo i ti i ja.

U nekom višem duhovnom smislu i razini, parola drži vodu kao rijetko koja – naprimjer, u ovim predstečajnim vremenima države, za odlučit kome oprostit dug, a kome ne, treba se pošteno naradit.

Dužnika k'o kusjih pasa, a svaki ima mobitel. Pa zove li, zove. I auto, pa svako malo na vrata. Dakle, tu svi jako puno rade. Što se reda tiče, on je uspostavljen na socijaldemokratskim načelima liberalnog neokapitalizma, ili tako nešto, možda na neodemokratskim principima kapitalističkog neosocijalizma, ovo sve nekako brkam, sorry.

Ukratko, red je da ako ti narod oprosti dug da ti ne dira u tvoju privatnu imovinu, jer ne bi bio red da se u ime obitelji moraš iz vile, sa dvadeset soba, preselit u neku garsonjeru ili se, sačuvajmesvetivlaho, moraš vratit roditeljima na selo. Koji šok za suprugu koja mora sama lakirat nokte!

Ne želim niti pomišljati! Eto, zato se poštuje taj red da ti cijeli dug plati narod. Što se rasta tiče, raste ti zadovoljstvo na ego tripu da si u sedam-osam godina zaradio netto vilu od dvadeset soba, nekoliko auta po kojima te prepoznaju na onom zadnjem zavoju prije vikendice u borovoj šumici, da ti žena, koja je zahvaljujući vikendici naučila i plivat, ide na nokte barem tri puta tjedno, da si malome kupio Yamahu i unajmio studenta da ga vozi, da se mali ne muči... koji rast! A tek koji red. Četverored, jebate.

p.s. navodno se kuhinja jednog domaćeg tajkuna sastoji od pet soba!

Komentiraj članak

Komentari