Znakovi pored (auto) puta

MIŠO MIHOČEVIĆ: A onda su došli Hrvati, dočepali se 21. stoljeća, i ode logika u stranu

Prevrni s jedne na drugu, na treću stranu, Hrvati, a naročito Rvati, su stvarno poseban narod. Cijeli svijet logiku uči na temeljima starih Grkljana i Rimana, (grkana i rimova, grkljova i rimljova...? sve mi se je pomiješalo), i od njihovih vremena nitko joj osnovne postavke nije pomaknuo ustranu. A onda su došli Hrvati, dočepali se 21. stoljeća, i ode logika. A možda i zdrav razum, ustvari, ali tu bih se još želio malo nadati.

Švrljao sam malo po javno dostupnim dokumentima ove nazovi države, zanimale su me one puste agencije, uprave i kako li se sve ne zovu. Nakon 20 minuta puca glava. I sad kužim zašto Liniću ne smeta što je onaj njegov pomoćnik poticajno dobio kredit jer nije mogao ni platit porez koji je sam sebi, po defaultu svog radnog mjesta, valjda oprostio ili tako nešto  - to su trice i ku(r)čine prema svemu što jadni gospar Linić mora prozbrojit, prebrojit, skontat. Dakle – uzmimo reć' – agencije... ustvari, ne, ajmo jedan bolji citat od kojega će vam istog trena procvast ljetne ruže i uspjet tiramisu.
Dakle, Zavod za zapošljavanje, stavka se zove: 'Aktivna politika tržišta rada' (sic!). Iznos: 840 MILIJUNAAAAAAAAA kuna. Osamstočetrdeset! U obrazloženju stavke kaže netko iz doba prije starih Grkljana: 'Hrvatski Zavod za zapošljavanje, uz druge nadležne pravne osobe, provodi politiku zapošljavanja kojom SNAŽNO UTJEČE NA KONKURENTNOST GOSPODARSTVA.'


Okay. Znam. Mala pauza!

A sad pročitajte ponovo.

Jesmo?

Sad bismo trebali otići do prvog susjeda koji je nezaposlen. Okay, okay, znam. Ne možemo ga vidjet očima, ona njegova žena... a tek ona starija kćer... ali, čekajte,  tko, molim vas, u Hrvatskoj nema prvog susjeda koji je nezaposlen? Svačiji je barem jedan susjed sasvim nezaposlen, po mogućnosti od svoje pedesete godine života.

Treba dakle otići čovjeku i objasniti mu da on broji zjake na otkupljenom balkonu pod hipotekom ne zbog takozvanih, takoznanih i takouhapšenih tajkuna. Ova stavka (ili mjesto troška se ustvari zove), otkriva nam da gospodarstvu nije uopće lako jer Zavod za zapošljavanje na njega tako snažno utječe već dvadeset godina. Hrvatsko je, dakle, gospodarstvo, izdahnulo pod pritiskom Zavoda za zapošljavanje.

p.s. 'Ko šljivi Grkljane i Rimljane? Oni su jeli zdravo, sve na maslinovom ulju, pa gdje su sada, anyway. Eto im njihove logike.

Komentiraj članak

Komentari