Teški incident

MINISTRICA OBJAVILA SLIKE NASILNIKA Ovo su Argentinci koji su brutalno tukli nemoćne hrvatske navijače

Odličnu atmosferu i odnose među hrvatskim i argentinskim navijačima prije i tijekom utakmice njihovih reprezentacija u skupini SP-a u Nižnjem Novgorodu, pokvario je teški incident koji se dogodio u hodniku stadiona na kraju meča.

Petorica argentinskih navijača tada je bijes zbog poraza  od Hrvatske (0:3) iskalilo na dvojici hrvatskih navijača.

Argentinci su brutalno nasrnuli na Hrvate i žestoko ih pretukli. Nakon što su Hrvati brojčano inferiorni i savladani ležali na podu bez pružanja otpora, Argentinci su ih nastavili cipelariti. Ruski mediji pišu da je "masakr" spriječilo osiguranje na stadionu, ali na video snimci portala Life.ru se to baš i ne primijeti, piše Index.

Incident se dogodio u trenucima dok je većina hrvatskih navijača na stadionu slavila pobjedu, pa su dvojica navijača bili lak plijen Argentincima.

"Navijač koji je pretučen nije mogao prepoznati napadače, a treba spomenuti i da nije dobio pomoć svojih sunarodnjaka koji su bili očito previše zauzeti proslavom pobjede", pišu Rusi.

Ali, dva dana kasnije, argetinska ministrica sigurnosti Patricia Bullrich na Twitteru je objavila fotografije, te imena i prezimena četvorice njenih sunarodnjaka koji su se iživljavali nad Hrvatima. Pored njihovih slika je napisala: 

"Elia, Pardo, Eslejer i Catalan četvorica su nasilnika identificiranih putem video snimke, koji su divljački pretukli hrvatske državljane. Tražimo od ruskih vlasti da ih uhite i deportiraju. S tom zemljom smo potpisali sporazum o zaštiti argentinskih državljana, ali naša obaveza je da budemo strogi prema onima koji krše zakon."

Ovakav potez argentinske ministrice šokirao je borce za ljudska prava. Nevjerojatno im je da visoka dužnosnica vlade jedne ozbiljne države na društvenoj mreži objavljuje slike osumnjičenih za nasilje na osnovu video snimke, te njihov zahtjev za izručenje iz druge zemlje.

Smatraju to tek ministričinim potezom za dobivanje političkih poena, jer protiv počinitelja nema drugog dokaza osim snimke, a naravno da pretučeni Hrvati neće potegnuti do Argentine kako bi svjedočili na suđenju onih koji su ih cipelarili. 

Bullrich se bez obzira na sve ovo, drži strategije "društvene kazne", koju u zadnje vrijeme koriste vlade pojedinih država.

Međutim, prokazivanjem počinitelja otkrivanjem njihovog identiteta se osim njihovog sramoćenja, olakšava i oštećenima da pravdu uzmu u svoje ruke.

Argentinska ministrica nacionalne sigurnosti ne zamara se presumpcijom nevinosti ili ljudskim pravima onih koji se ponašaju neljudski. 

Njene beskompromisne metode ne trebaju čuditi, jer još kao studentica dogurala je do čina poručnice u ljevičarskoj gerili koja se žestoko borila s argentinskom huntom. Komentiraj članak

Komentari