PORAZNI REZULTATI

MINISTRICA O REZULTATIMA DRŽAVNE MATURE 'Problem je i što djeca imaju posve drukčije ocjene u školi'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak kako rezultati mature pokazuju da je bila u pravu kada je rekla da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena koje učenici dobiju u školi i koje dobiju na maturi. “Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav”, rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora, dodavši kako rezultati pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati, na čemu i radi, piše Telegram.hr.

Naime, prema privremenim rezultatima Državne mature povećao se postotak negativnih ocjena iz matematike i hrvatskoga. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja. Naglasila je kako je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja. Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tako da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja. “Od iduće godine također uvodimo obvezne predmete na državnoj maturi u strukovnim školama koji će biti isti kao i za gimnazije što će pozitivno utjecati na rezultate”, poručila je.

“Važno je da škola bude sigurno okruženje te da se promijeni i položaj učitelja”, istaknula je Divjak dodavši kako podupire davanje statusa službenih osoba za socijalne radnike. “To tražim i za učitelje, što je dio akcijskoga plana protiv nasilja u školama koji je sada u savjetovanju”, istaknula je ministrica. Zalaže se i za povećanje plaća učiteljima jer reforma donosi ne samo promjenu kurikula nego i način rada. “Učitelji već sad zaostaju u koeficijentima”, rekla je dodavši kako je to razlog da im se koeficijenti povećaju za 6 posto.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari