Izvana i iznutra

MILIJUNI BAKTERIJA NA SVAKOM MOBITELU! Evo kako možete očistiti vaš uređaj

Svakodnevno tipkanje po mobitelu, instaliranje novih aplikacija, dodiri prljavim prstima ili masnim licem, stvari su koje svi radimo.

Prepuna memorija na mobitelu može predstavljati veliki problem jer tada mobitel počne raditi sporije, pa ne možete koristiti sve njegove pametne značajke. Mobitel vam može biti prljav iznutra i izvana, a mi smo pronašli načine kako očistiti mobitel i održavati ga takvim.

Milijuni bakterija na vašem dlanu

Uzmete suhu maramicu, obrišete mobitel i mislite da je čist. Promijenit ćete mišljenje čim shvatite koliko se bakterija nalazi samo na ekranu i ostatku mobitela. Iako se neke bakterije mogu skinuti vodom, na mobitelu dugo ostaje biološka povijest svih aktivnosti. Istraživanje studenata s Fakulteta u Surreyu pokazalo je kako se na mobitelu koji se koristi svakodnevno zaista nalazi hrpetina bakterija. Na mobitelima se nakuplja prljavština gora nego na dnu cipele. Većina njih bila je bezopasna za ljudsko zdravlje, no pronašli su pravo bogatstvo života.

Uz bezopasne bakterije, pronašli su i Staphylococcus aureus, koju se često nalazi u slučajevima trovanja hranom, kod kožnih oboljenja i kod sepse. Ljudi su prijenosnik i nositelj te bakterije. Osim te, na mobitelu se mogu nalaziti enterobakterije i enterokok koji same po sebi nisu opasne za zdravlje, ali u slučaju slabog imuniteta mogu ozbiljno naškoditi.

Upravo zbog toga što se mobiteli koriste u rukama, sigurno ste tipkali po njemu u javnom prijevozu, ili čak na wc-u. Tako ste prljavštinu i bakterije samo gomilali na ekranu i tipkama. Ruke uvijek operete kada stignete kući, ali sigurno vam rijetko na pamet padne kako očistiti mobitel. Za vrijeme razgovora na mobitel se lako prenosi i slina i tekućina iz nosa. Ako ste prehlađeni ili ste nedavno preboljeli neku bolest, bez čišćenja mobitela moguće je da vam se ista bolest brzo vrati.

Kako očistiti mobitel izvana

Kako bi bili sigurni da na svoje lice i ruke prenosite što manje prljavštine i bakterija, bitno je čistiti mobitel svaki dan. Neki su uređaji posebno osjetljivi, dok neke čak možete staviti pod vodu i oprati ih. Dakako, to možete jedino s vodootpornim mobitelima. Ako nemate vodootporni uređaj, na ove načine možete očistiti mobitel.

 1. Prije nego čistite mobitel isključite ga kako ne bi došlo do iskrica ili kratkog spoja. Ako ga odlučite temeljito čistiti, preporučujemo da izvadite bateriju.

 2. Nemojte koristiti tekućinu. Iz tog razloga postoje posebne krpice koje mogu biti vlažne i suhe, a pomoći će u antibakterijskom čišćenju baš kao i tekućina.

 3. Kada čistite mobitel nemojte koristiti tvrde krpe ili ručnike, jer samo malo ali često grebanje može vam jako oštetiti ekran

 4. Ne savjetuje se pretjerano prčkanje po utorima za kartice ili USB utoru. Čipovi koji se tamo nalaze vrlo su osjetljivi i lako ih možete oštetiti.

 5. Koristite malu gumenu puhalicu uz pomoć koje ćete ispuhati prašinu iz nedohvatljivih utora.

  Kako? Pogledajte na YouTube videu: https://www.youtube.com/watch?v=oymYRRLBE2E

 6. Nakon čišćenja mobitela, posebice nakon korištenja vlažne krpice, nemojte odmah paliti mobitel nego mu dajte par minuta da se osuši sam.

 7. Nemojte koristiti alkohol kako bi očistili ekran mobitela već si radije priuštite posebne antibakterijske tekućine za čišćenje ekrana. One su blage i namijenjene upravo tome pa vam neće oštetiti masku niti ekran mobitel.

 8. Da bi ste osušili mobitel nakon pranja nikako ga nemojte sušiti sušilom za kosu ili stavljati iznad radijatora. Pustite ga da se suši sam.

 9. Na ekran nalijepite tanku foliju za ekran pa kada se previše zaprlja ili izguli, samo ju zamijenite.

Najbolji način kako očistiti mobitel je obrisati ga pomalo svaki dan. Steknite naviku uz pranje ruku kada dođete doma oprati i svoj mobitel.

Kako očistiti memoriju mobitela

Kako bi vam mobitel radio brže i bolje, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti. Mnogi na svojim uređajima imaju aplikacije koje ne koriste, a upravo te znaju trošiti najviše memorije mobitela. Prije nego krenete s čišćenjem aplikacija, prebacite fotografije na računalo ili eksterni hard disk. Postupak za prebacivanje će biti drugačiji kod Apple uređaja i kod Androida. Sada kad vam je ostalo više mjesta na mobitelu, počnite s čišćenjem aplikacija i animacija.

Na svom Android uređaju uđite u Settings (Postavke), About phone (O uređaju) i kliknite 8 puta na naslov Build Number. Nakon toga će vam se pojaviti obavijest kako je uključena značajka Developer Options. Tek kada ste dobili ovo dopuštenje možete utjecati na rad mobitela.

Prva stvar koju možete maknuti sa svog uređaja su animacije i widgeti koje ne koristite.Kako se oni nalaze na naslovnoj stranici uređaja, aktivni su i radi toga uzimaju puno radne memorije radi koje će vam mobitel biti sporiji. Animacije možete ugasiti tako da uđete u Developer Options, odaberete Window Animation Scale, Transition Animation scale pa Animator duration scale. U ovom dijelu postavki možete odabrati da ubrzate, usporite ili isključite animacije.

Na ovaj način ubrzat ćete pomicanje zaslona na ekranu i otvaranje menija. Kako bi maknuli widgete koje ne koristite, dugo držite na njima i uklonite ih ili barem prebacite na novi dio zaslona kako ne bi bili cijelo vrijeme aktivni. Korištenje animiranih fotografija na zaslonu će usporiti rad mobitela, tako da preporučamo da koristite obične fotografije.

Brisanje cache memorije izrazito će pomoći kako očistiti mobitel. Cache memorija nakuplja se u vašem pregledniku ali zauzima mjesto na vašem uređaju. Koji god preglednik da koristite, možete ga očistiti. Uđite u preglednik i odaberite Settings (Postavke). Tamo možete obrisati cache memoriju, povijest pretraživanja i postavke za privatnost. Kada ih obrišete, vjerojatno ćete morati ponovno unositi lozinke koje su do sada bile zapamćene.

Kako bi uklonili aplikacije i ugasili procese koje ne koristite, uđite u Settings pa u Apps. Tamo će se nalaziti popis svih aplikacija i procesa. Pritisnite na aplikaciju koju želite maknuti i odaberite brisanje i deinstaliranje. Nemojte dirati ništa vezano uz Google Play ili Android Services.

Izvor: net.hr

Komentiraj članak

Komentari