Podsjeća na nedavna sučeljavanja

MILANOVIĆ I GRABAR KITAROVIĆ Pogledajte kako su raspravljali u Otvorenom 2007. godine (VIDEO)

Rasprava od prije 12 godina sablasno podsjeća na ono što smo gledali u predizbornim sučeljavanjima.

Na YouTubeu su iz Telegrama pronašli isječak iz emisije Otvoreno koja je 2007. godine održana na temu dijaspore. Gosti su bili tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović i tadašnja ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, par koji je proteklih dana medijima dominirao u ulozi predsjedničkih kandidata. Zanimljivo, rasprava koju su prije više od 12 godina vodili u studiju HTV-a nestvarno podsjeća na diskusije koje smo prošlog tjedna gledali u njihovim debatama.

Naravno, dvoje glavnih aktera vidno je mlađe, ali zvuče potpuno isto kao danas. Čak je i tijek rasprave nešto što smo imali prilike opetovano gledati na nedavnim predizbornim sučeljavanjima. Rasprava počinje pitanjem Milanoviću, koji samouvjereno objašnjava u čemu je problem s listom za dijasporu. Grabar-Kitarović ga na to pomalo štreberski ispravlja, dok Milanović njezinu repliku sluša s visoka, blago prezrivog izraza lica, uzdiše, mrmlja, ubacuje se i zahtjeva objašnjenja, piše Telegram.

‘TO SE ODNOSI I NA NIJEMCE’

Odnose snaga najbolje pokazuje dijalog o tome kako se hrvatski zakoni primjenjuju na dijasporu. Grabar-Kitarović u jednom trenutku objašnjava kako svi hrvatski državljani, bez obzira na to jesu li dio dijaspore ili žive u zemlji, moraju poštovati sve hrvatske zakone. „Hrvatski zakoni odnose se na sve hrvatske državljane”, kaže buduća predsjednica, na što Milanović inzistira da kaže koji su to konkretni zakoni.

„Ne možete reći da zastupnici dijaspore donose zakone koji se odnose isključivo na građane RH ovdje”, kaže Grabar-Kitarović, na što Milanović inzistira: „Isključivo, gospođo, isključivo.” Grabar-Kitarović potom kao primjer navodi obvezu hrvatskih građana u inozemstvu da odsluže vojni rok, a Milanović je ispravlja: „Toga više nema. Dajte neki drugi primjer.”

 

„Kad dođu u Republiku Hrvatsku, oni poštuju sve zakone”, pokušava ministrica Grabar-Kitarović, „a isto tako ako imaju imovinu u RH”, kaže, a Milanović je s podsmjehom prekida: „To se odnosi i na Nijemce, gospođo ministrice, ako imaju imovinu tu u Hrvatskoj.” Daljnju raspravu prekida voditelj Mislav Bago koji je, valja primijetiti, prije 12 godina izgledao potpuno isto kao danas. No Milanović ne može odoljeti da priču ne zaključi dociranjem o izbornom sustavu.

Komentiraj članak

Komentari