Ekstremne temperature

METEOROLOZI OBJAVILI CRVENU UZBUNU ZA VIKEND: Istra, Kvarner i Dalmacija na udaru po život opasnih vrućina!

I danas će posvuda biti pretežno sunčano, u većini krajeva i vrlo vruće te sparno. Kasno poslijepodne i navečer u unutrašnjosti, osobito u središnjoj Hrvatskoj, uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab, a na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadni, na otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na moru do 27, a najviša dnevna uglavnom izmedu 33 i 37 °C.

Za vikend i dalje sunčano i vrlo, mjestimice i iznimno vruće.

U kopnenim predjelima gotovo svakog dana tijekom poslijepodneva i večeri mjestimice uz jači razvoj oblaka može biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 34 do 39 C u unutrašnjosti.

Na Jadranu za vikend također sunčano i vrlo vruće, ujutro uz burin, a danju jugozapadnjak, mjestimice i sjeverozapadnjak. Noći tople mjestimice i vrlo tople, a najviša će dnevna temperatura zraka biti uglavnom od 33 do 37 C.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-a, vreli udar nastavlja se u cijeloj državi, a činise da bi na najopasnijem udaru mogla biti Makarska, u kojoj je od nedjelje pa do daljnjega najavljeno 40 stupnjeva u hladu.Za petak je, inače, Meteoalarm zbog vrućine objavio crvenu uzbunu za Istru, Kvarner i Dalmaciju.

'Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', navodi se u upozorenju Meteoalarma.

Za ostatak Hrvatske na snazi su narančasta upozorenja, koja označuju opasne vremenske uvjete.

Komentiraj članak

Komentari