Prolazna promjena

METEOALARM IZAŠAO S UPOZORENJIMA: Stiže pogoršanje, iduća 24 sata u Dalmaciji grmljavinsko nevijeme

Drugi je dan kalendarskog ljeta, a njegov početak nije donio ljetne vrućine. Naprotiv, noćne temperature zraka niže su od uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine. Jutros su se u Zagori minimalne temperature zraka spuštale do 10°C, a posljednja 2 dana ponegdje su bile i jednoznamenkaste.Uz obalu i na otocima minimalne temperature bile su većinom od 15 do 19°C.

Jugo, koje je zapuhalo u Dalmaciji tijekom jutra, uvod je u jaču ali prolaznu promjenu vremena.

Nad sjevernom Italijom formirala se plitka ciklona, a njen frontalni sustav sljedeća 24 sata premještat će se preko Jadrana. DHMZ je za zapad zemlje za danas izdao visoki narančasti stupanj upozorenje na grmljavinske nepogode, a za obalu Dalmacije blaži, žuti.

U Dalmaciji će se veći dio dana zadržati suho, u početku uz dosta sunca, a tek prema večer očekuje se porast naoblake sa zapada. Pljuskovi i grmljavina prvo će zahvatiti sjevernu Dalmaciju, a u noći će se proširiti na jug. Glavnina pogoršanja očekuje se u srijedu ujutro, kada će mjestimice biti izraženijih pljuskova, ponegdje i jačeg nevremena s tučom. Ipak, oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, pa će neka područja dobiti tek manje količine oborina.

Već sredinom dana oborine će postupno prestajati, u drugom dijelu dana slijedi djelomično razvedravanje, prvo u sjevernoj Dalmaciji.

Jugo će već u noći na srijedu prestati, zadržat će se još samo ujutro na jugu Dalmacije, a zapuhat će slaba do umjerena bura, koja samo prolazno može biti jaka, većinom u sjevernoj Dalmaciji.

Popodne na otvorenom moru umjereno jaka tramontana. Bit će svježe za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 26°C.Od četvrtka do kraja tjedna bit će sunčano. Jutra će biti svježa, a dani vrlo ugodni s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C.Pravo ljetno očekuje nas sljedeći tjedan, osobito u drugom dijelu, kada bi se temperature mogle penjati do vrlo vrućih 35°C

Komentiraj članak

Komentari