MEDICINSKO OSOBLJE NEĆE ŠTRAJKATI Večerin: Ovo je bilo zagrijavanje, nastavljamo s našom borbom

Došlo je do dogovora između zdravstvenih sindikata i Vlade RH te je potpisan kolektivni ugovor. Znači to kako zdravstveni djelatnici neće štrajkati.

"Nisu svi naši radnici ovim zadovoljni, ali u ovim okolnostima nismo mogli izboriti više", kazao je Stjepan Topolnjak ispred sindikata, piše N1.

"Vlada i premijer pokazali su razumijevanje, u ovom trenutku nismo mogli više", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin za Dubrovački dnevnik prokomentirao je završetak pregovora.

- Pregovori su konačno završili, ali tu ne prestaje naša borba za bolji položaj medicinskih sestra i svog zdravstvenog osoblja. Ono što možemo izvući kao rezime ovih pregovora je da smo napravili neke određene pomake u poboljšanju uvjeta rada, kao i da smo podigli za tih famoznih 7% dodatke i to za 3% linearno dodatak na uvjete rada i 4% dodatak na odgovornost za zdravlje i život. - govori Večerin.

Kaže da to nije dovoljno.

- Treba uzeti u obzir da se granskim kolektivnim ugovorom i ne ide na značajno povećanje plaća. Tu je fokus više na poboljšanje uvjeta rada općenito, a gdje smo i dobili određene pozitivne pomake. - naveo je.

- Kao najveći plus ovih pregovora bih izdvojio to da se naše članstvo, kao i svi ostali zdravstveni djelatnici, konačno probudilo i aktiviralo jer ako pogledate ovih 10ak akcija  "5 do 12", možete viditi da je odaziv bio više nego dobar u svim gradovima. Posebno nam je drago da je dobar dio javnosti, pa čak i udruge pacijenata nas otvoreno podržalo, što nam daje dodatni vjetar u leđa. - kazao je on.

- To je jasna poruka Vladi RH da u predstojećem razdoblju u kojem nas čekaju i pregovori o osnovici, regresu i Božićnici za sljedeću godinu, kao dodacima za TKU koji vrijedi do 2021.,  smo spremni i odlučni boriti se za značajnije poboljšanje u financijskom smislu. Naravno, da zaokružimo taj financijski dio, tražimo i tražit ćemo da na red dođe i ta famozna Uredba o nazivima radnih mjesta i složenosti poslova u javnim službama koja se nije mijenjala još od 2013., a s obzirom da se od tada znatno razvilo sestrinstvo kao struka u vidu stupnjeva obrazovanja itd.,  to mora biti i jedan od prioriteta kako nas kao organizacije, tako i Vlade RH od koje ćemo tražiti da se uvaže naši prijedlozi! - naglasio je Ivan Večerin.

- Našim članovima bih poručio da ostanu ovako aktivni kao i zadnjih mjesec dana, jer ovo je bilo tek zagrijavanje za daljne korake, te da ne budu razočarani sa ovih 7% što je sitnica naravno, ali kao što sam rekao, ovi pregovori i nisu toliko bitni za povećanje plaća koliko priča o osnovici koja nam tek slijedi. - zaključio je predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Ivan Večerin.

Komentiraj članak

Komentari