INTERVJU

MARIJANA PETIR ZA PORTALOKO: Očekujem pobjedu Domoljubne koalicije, građani neće nasjesti na Milanovićevo držanje ruke na srcu!

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica HSS-a Marijana Petir, jučer je boravila u Dubrovniku gdje se sastala s proširenim predsjedništvom HSS-a Dubrovnika te sudjelovala na skupu „Okoliš naš svagdašnji - Kršćani i ekologija“ u organizaciji Dubrovačke biskupije i Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita. U razgovoru za PortalOko, Petir se osvrnula na aktualne teme u Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Razgovarali smo o predstojećim parlamentarnim izborima, trenutnom stanju HSS-a u DNŽ te o njenom radu u Europskom parlamentu.

Vikend provodite radno na krajnjem jugu Hrvatske. U petak ste obišli Korčulu, subota je rezervirana za Dubrovnik. Često ste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj HSS, uz razne turbulencije tradicionalno opstaje. Kakvo je stanje danas s HSS-om u Županiji?

Rado dolazim u Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, kao i svi oni koji su jednom ovdje došli i uvjerili se u ljepote ovog grada. HSS je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uvijek imao svoje birače i simpatizere, vrlo jaku jezgru. Sjećate se da smo imali gradonačelnika u Dubrovniku, sudjelovali i u županijskoj vlasti u više mandata te danas imamo respektabilan broj vijećnika u Županijskoj skupštini. To sve govori da HSS u DNŽ sigurno ima i dobru budućnost. Naravno da očekujemo i na parlamentarnim izborima u okviru Domoljubne koalicije da naš kandidat koji će biti na listi bude prepoznat od birača.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg kazao je kako se HSS na predstojećim izborima želi dokazati da je stranka koja može prikupiti dovoljan broj glasova. Što očekujete od skorih parlamentarnih izbora?

Očekujemo pobjedu. Ovakvo stanje u državi je doista izuzetno loše i neodrživo. U okviru Domoljubne koalicije HSS je aktivno sudjelovao u izradi programa. Velik dio naših preporuka je usvojen, posebno u onom segmentu poljoprivrede, sigurnosti hrane, smanjenja PDV-a na hranu, zaštiti okoliša, ali i na nekim drugim segmentima. Ovakva situacija gdje se građane dovodi do dužničkog ropstva, gdje se svakodnevno uzimaju novi krediti, nanovo zadužuje kako bi se kupovalo glasove, gdje se povlače potpuno nepromišljeni potezi koji imaju dalekosežne posljedice, ne mogu biti izbor hrvatskih građana na ovim parlamentarnim izborima. Zbog toga očekujem da i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dođe do promjena u smislu podrške vladajućim strukturama na državnoj razini i još jednom ponavljam pobjedu.

Kako komentirate naglo probuđeno domoljublje Zorana Milanovića?

Riječ je naravno o jednom marketinškom triku. On je angažirao doista vrsnog PR stratega koji naravno pokušava spasiti što se spasiti može. Zoran Milanović je kroz posljednjih nekoliko svojih nastupa i aktivnosti višestruko izdao sam sebe, neke svoje stavove i svoja načela, iako je pitanje ima li ih uopće. Mislim da domljublje nije nešto što bi trebali koristiti u marketinške svrhe. Domoljublje jesi ili nisi. Za mene i sve HSS-ovce koje poznajem, domoljublju se učilo od malih nogu i u obielji. S tim se raste, s tim se živi i na kraju krajeva kroz one pozicije koje imaš u politici ili na svom radnom mjestu ti to domoljublje trebaš manifestirati i pokazivati. Kroz ono što sam do sad vidjela u Milanovićevoj vladi tu nema niti D od domoljublja, tako da ne vjerujem da će građani nasjesti na nove pokliče, držanje ruke na srcu i skandiranja kojima smo svjedočili neki dan.

Što za HSS znači imati zastupnicu u EU parlamentu, a što za vas osobno?

Za HSS moj izbor u EU parlament s preferencijalnim glasovima bio je potvrda snage i dugovječnosti i ukorijenjenosti stranke u hrvatskom narodu.Ipak sam izabrana preferencijalnim glasovima što znači da ljudi prepoznaju naš program i sve što radimo. Naravno da je izuzetno važno što sam se uspjela izboriti da postanem članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je jedan od najvažnijih odbora u Europskom parlamentu zato što je poljoprivredna politika EU najdugovječnija i najskuplja za koju se izdvaja preko 50 posto financijskih sredstava ukupnog proračuna. Kroz taj odbor mogu argumentirati i naše stavove, predlagati programe kojima težimo i boriti se za hrvatsko selo i naše poljoprivrednike. Taj posao je izuzetno zahtjevan i nemoguće ga je dobro obaviti ukoliko nemate podršku. Izuzetno sam zadovoljna, zato što i u okviru tog odbora, ali i drugih u kojima djelujem sam se nametnula argumentima i do sada su svi moji argumenti koje sam predlagala prihvaćeni i podržani od strane drugih kolega.

Koliko i na koji način u EU parlamentu možete zastupati interese građana, interese hrvatskog seljaka te provoditi program HSS-a s kojim ste izašli na izbore?

U direktnoj sam komunikaciji cijelo vrijeme s udrugama proizvođača, poljoprivrednim udrugama, savezima, ali i s drugim građanskim inicijativama. Poljoprivreda nije jedina tema kojom se bavim. Bavim se i zaštitom zdravlja, sigurnosti hrane, ali i zaštitom obitelji i tradicijskih vrijednosti tako da imam širok krug kontakata. Naravno da bi bilo puno lakše raditi kad bi Vlada RH surađivala s nama kao zastupnicima. Nas do sada predsjednik Vlade nije niti jedanput pozvao na razgovor da sjednemo  i strateški utvrdimo što je to interes RH i da taj interes zajednički zastupamo bez obzira na naše političke razlike.  Uglavnom smo prepušteni sami sebi, bez ikakvih informacija, bez podloga, službenih stavova Vlade.
Nekoliko puta sam tražila službena stajališta Vlade upravo u segmentu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Nikad ih nisam dobila zato što ministar Jakovina  ne želi komunicirati sa mnom. Smatram kako je to nezrelo i neodgovorno prema hrvatskom narodu. Bilo bi puno bolje kad bi Vlada RH i hrvatski sabor intenzivnije s nama surađivali i kad bi imali razmjenu mišljenja. Vjerujem da bi u tom slučaju mogli više napraviti. Tu nekomunikaciju nisam primjetila niti kod jedne druge države članice osim kod Hrvatske. Dapače, događa se da drugi ministri trče za svojim zastupnicima jer znaju da je Parlament zadnja instanca. Kad neki prijedlog države nije usvojen na Vijeću još uvijek postoji mogućnost da na matičnom odboru EP zastupnik stvar preokrene u korist te države. Nažalost, naši ministri ne da ne trče za nama, konzultiraju se s nama ili razmijenjuju mišljenja, već nama ne žele dostaviti niti na službeni upit službeno stajalište Vlade RH. To nije dobro i mora se promijeniti, a vjerujem kako hoće s dolaskom nove Vlade.

Imate li često upite sugrađana, članova stranke za pomoć kroz instituciju EU parlamenta?

Da. Iz tog razloga sam otvorila središnji ured u Zagrebu i još četiri regionalna ureda. U Splitu za Dalmaciju, u Osijeku za Slavoniju, Bjelovar pokriva onaj dio sjeverozapadne Hrvatske i Sisak  uz Zagreb pokriva središnji dio Hrvatske. Građani dolaze u te urede, čak češće nam pišu ili zovu. Moram kazati kako veći dio tih upita nije vezan uz europske politike, nego uz njihove stvarne životne probleme s kojima se susreću na lokalnoj razini i na razini države. Naravno da na svaki upit reagiramo kako bi riješili problem. Bilo je i nekoliko jako dobrih inicijativa koje sam  pokrenula na razini EU ili sam u suradnji s građanima i udrugama osmislila inicijative koje sam gurala ili tražila odgovor i to je jako dobar način suradnje.

Koliko vi kao zastupnica u EU parlamentu možete pomoći  svojim stranačkim kolegama u lokalnim sredinama da lakše pristupe određenim projektima, dobiju informacije?

S njima sam stalno u komunikaciji. Kroz mjesec dana vodim  grupu načelnika iz cijele Hrvatske u EU parlament gdje će imati mogućnost napraviti kontakte. Oni se javljaju sa svojim projektima, mole za pomoć ili u lobiranju ili u prikupljanju nekih informacija koje su nužne kako bi taj projekt doista dobio podršku tako da smo mi doslovno u dnevnoj komunikaciji.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj je bila aktualna tema istraživanja ugljikovodika u Jadranu. HSS se zalaže za obnovljive izvore energije. Može li to donijeti profit ili barem dovoljno za vlastite potrebe?

Mi smo bili protiv onakvog načina istraživanja ugljikovodika u Jadranu, načina na koji je Vlada RH pristupila tako da je 'na izvolite' dala sve podatke što mislim da je zadiranje u nacionalnu sigurnost, a potom pokušala ići u poduhvat koji bi po meni bio dalekorizičan za Hrvatsku jer kao što smo rekli  Hrvatska živi od turizma i ribarstva i bilo kakva eksploatacija nafte bi bila pogubna za  te dvije grane koje velikim dijelom doprinose BDP-u. Nismo bili protiv istraživanja plina jer ga već i danas koristimo, ali protiv eksploatacije nafte jesmo. Smatramo da tu Vlada nije dobro  odvagnula koristi i štete, a da bi eventualno posljedice bile puno gore od situacije u kojoj  smo danas da uopće nemamo prihode od te grane gospodarstva.
Hrvatska ima sve moguće predispozicije da u toj jednoj strukturi obnovljivih izvora energije pokuša ostvariti samodostatnost. Trebali smo napraviti puno više, i u korištenju obnovljivih izvora energije  i u smislu energetske učinkovitosti. Bilo je određenih projekata koje i danas Fond za zaštitu okoliša provodi, ali rekla bih da je to još uvijek na jednoj nedostatnoj razini. To mora biti strateški projekt na razini Vlade RH. Ne može se događati da primjerice nama biomasa trune u šumama, a onda kad se pojavi projekt udruge koja je osmislila i izračunala gdje i koliko imamo  biomase te gdje bi bilo dobro napraviti energane da se onda takav projekt odbije. To je samo pokazatelj da mi o ničemu nemamo strategiju i da takvo stanje ne može ići dalje.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji gospodarstvo se temelji na turizmu i poljoprivredi. Često ističete kako se to dvoje može izvanredno povezati. Kako?

Vrlo jednostavno, ali morate prvo imati najmanje dva ministra koja bi htjela na tom pitanju poraditi -  ministra poljoprivrede i ministra turizma. To mora biti strateško opredjeljenje Vlade RH koja bi po mom mišljenju prije svega trebala smanjiti PDV na hranu i PDV na poljoprivredne repromaterijale kako bi ta hrana za krajnjeg korisnika bila jefinija. Sramotno je da u našim hotelima nemamo hrvatski seljački proizvod, nego da se hotelijeru ili ugostitelju zbog zakonskih i inih prepreka bolje isplati ići u trgovački lanac i kupiti meso za koje znamo da je često upitne kvalitete. Naravno da tu treba napraviti pripreme koje podrazumijevaju da moramo okupiti poljoprivrednike  u proizvođačke organizacije. Hrvatska nije povukla niti centa zato što ministar poljoprivrede do danas nije napravio podzakonski akt koji bi to omogućio  i potaknuo poljoprivredne proizvođače da shvate, ukoliko će biti u okviru poljoprivredne organizacije ili zadruge da će tako lakše nastupati na tržištu, zastupati svoja stajališta i pregovarati s otkupljivačima. Naš strateški interes mora biti proizvodnja hrane, da ljudi ostanu živjeti na hrvatskom selu i da imamo samodostatnost u proizvodnji hrane.

Kako izgleda jedan vaš radni dan u EU parlamentu?

Parlament zasjeda od ponedjeljka do četvrtka. Ponedjeljkom letim za Bruxelles ili Strasbourg, ovisno gdje je sjednica. Dolazim negdje oko 10 ujutro u parlament i ostajem do 22 sata navečer ili sudjelujem u radu sjednica odbora, izaslanstava, povjerenstava, inter grupa čija sam članica i to traje uglavnom cijeli dan. Potom obavljam  pripreme koje su mi nužne za sljedeću sjednicu ili neku drugu aktivnost i to je jedino vrijeme kad mogu primiti udruge, građane, različite lobističke skupine. U četvrtak navečer letim natrag za Hrvatsku i za vikend sam natrag na terenu. Pokušavam u dogovoru ili sa skupinama građana ili s općinama i gradovima te različitim organizacijama koje me zovu uvrstiti u svoj raspored njihove događaje ili sastanke. Uglavnom idem kod njih na teren. To mi se čini nekako jednostavnije nego da oni dolaze kod mene. Kroz tu komunikaciju prikupljam dodatne informacije koje mi pomažu u kvalitetnom obavljanju svog posla.

Što bi poručili mladim ljudima koji se uključuju u politiku?

Uvijek potičem mlade bez obzira jesu li žene i muškarci da se uključe u politiku jer mi se čini da se naša politika kotrlja niz brdo i da nam trebaju kvalitetni ljudi. Imam povjerenja u mlade ljude jer mislim kako imaju dovoljno srčanosti i entuzijazma, da su u stanju boriti se za svoje ideje i prave stvari. Svoje ideje i opredjeljenje pronašla sam u programu HSS-a i već niz godina te ideje i projekte ostvarujem kroz HSS. Svatko će naravno prema svojim idejama odabrati politički put kojim želi ići, ali prije svega važno je biti aktivan.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari