Ministar financija

Marić: Spremni smo produljiti moratorij na kredite građana na godinu dana

“U taj dijalog s bankama smo ušli s dobrom vjerom, i sa strane banaka je pokazana dobra vjera. U isto vrijeme i banke smatraju da trebaju biti određeni kriteriji. Sustav odobravanja moratorija i kredita mora biti što prohodniji”, jasan je ministar.

S Vladina računa za obranu radnih mjesta dosad je isplaćeno više od milijardu kuna poslodavcima – uz prve isplate i optužbe sindikata da se mjere zlorabe. Kažu da se onima s većom plaćom od četiri tisuće kuna isplaćuje samo državna pomoć, a kod onih na minimalcu poslodavci razliku ostavljaju u svom džepu. Možda su poslodavci i imali novca na računima za nadoknadu ugovorene plaće, no neki koji ne rade, za sljedeći mjesec i nemaju. Zdravko Marić objasnio je kako će kontrolirati isplate poslodavaca i postoji li mehanizam kazni, piše Poslovni dnevnik.

“To je potpora za isplatu plaća. Mi pokrivamo taj dio, preostali dio je na poslodavcu. Trebalo bi biti kako je u ugovoru. Ali, ako je netko upao u probleme, onda on rješava s radnikom. Zato imamo i druge mjere. Kao što su kreditne mjere likvidnosti”, kaže ministar Marić za RTL.

Kada je riječ o kontroli gdje i kako ide taj novac, Marić poručuje:

“Naravno da ćemo kontrolirati one koji su iskoristili mjere”

“Mehanizama ima jako puno. U ovom trenutku, gledati na svaki mogući detalj je važno, ali nije ni presudno. Bitno je da te mjere krenu”, kazao je i dodao:

“Naravno da ćemo kontrolirati one kojima su odobrene mjere.”

Kazao je da će uskladiti sve baze.

“Razina prihoda je u prvih deset dana travnja na trećini u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, rekao je Marić za RTL.

Kada je o zaduživanju riječ, rekao je da se do sada zadužilo na domaćem tržištu za oko šest milijardi kuna i to s kamatom od preko 1 posto.

O moratorijima na tri mjeseca, kao i činjenici da cijela procedura za to i nije baš jeftina, Marić kaže:

“U taj dijalog s bankama smo ušli s dobrom vjerom, i sa strane banaka je pokazana dobra vjera. U isto vrijeme i banke smatraju da trebaju biti određeni kriteriji. Sustav odobravanja moratorija i kredita mora biti što prohodniji”, jasan je ministar.

O trajanju moratorija kao i o mogućnosti da isti bude produljen i na godinu dana, što traži i SDP, Marić kaže:

“Sigurno da negdje morate povući crtu. Ako bude potrebe, mi ćemo to raditi”, kazao je.

Na pitanje kolika i kakva pomoć stiže sa strane Europske unije, Zdravko Marić će jasno:

“Mi smo predsjedavajući, jučer je postignut dogovor, mi smo podržali sve inicijative. Tu se puno najavljivalo, a nije zaživjelo. Moramo voditi prije svega brigu o samima sebi. Prvi veći iskorak u smislu financiranja će biti mirovinski fondovi”, najavio ministar financija Zdravko Marić.

Komentiraj članak

Komentari