MARIĆ PREDSTAVIO POREZNU REFORMU Poskupljuju slatka pića, cigarete i alkohol

Predsjednik vlade Andrej Plenković i potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić održali su konferenciju za medije, na kojoj su predstavili planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme, javlja N1.

Na početku predstavljanja kontura četvrtog kruga porezne reforme, premijer Plenković podsjetio je kako je "naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana".

"U četvrtom krugu, ukupno rasterećenje u idućoj  godini iznosit će 3,75 mlrd kuna", rekao je Plenković.

Bez poreza za mlađe od 25 godina

"Odlučili smo se za još  jednu mjeru poreznog rasterećenja, a ta je da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a za one od 26 do 30 godina oslobođenje će iznositi 50 posto", kaže Plenković.

"Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", dodao je premijer.

Porez na slatka pića

"Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Pokušat ćemo djelovati na smanjenje konzumacije, naročito kod djece da to pozitivno djeluje na njih zdravlje", rekao je Plenković. Povećat će se trošarine na duhanske proizvode i alkohol.

PDV za ugostitelje 13 posto

"PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi", kaže premijer.

"Hrvatska može ići u četvrti val porezne reforme na temelju dosadašnjih postignuća i činjenice da imamo jasan smjer jačanja ekonomije i raterećenja građana i poduzetnika. Očekujem sugestije, kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Neke od mjera mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020. kroz podzakonske akte", rekao je premijer.

Komentiraj članak

Komentari