DUBROVAČKE LJETNE IGRE

MANI GOTOVAC: Hrvatska se osramotila u svijetu zbog zaraze strahom u slučaju Elementarnih čestica

Danas u hotelu Excelsior na koferenciji za medije predstavljen je program 66. Dubrovačkih ljetnih igara .

Nezaobilazna tema bilo je hakiranje službene internetske stranice koje se dogodilo jutros. Navodno, stranica je hakirana s porukama podrške Siriji i islamistima.

- Istina je da je internetska stranica Ljetnih igara hakirana i mi smo odmah reagirali tako što smo obavijestili policiju koja radi na očevidu, a naši IT stručnjaci rade na otklanjanju problema. Nadamo se kako ćemo je tijekom dana imati online, a više inforacija će biti kada policija završi istragu – rekla je glasnogovornica Ljetnih igara Karla Labaš.

Dubrovačke ljetne igre pod posebnim su povećalom nakon što je odlučeno da će predstava 'Elementarne čestice' rađena po romanu francuskog pisca Michela Houellebecqa ipak biti na programu.

Gradonačelnik Andro Vlahušić osvrnuo se na nemile događaje, ali i na važnost umjetnosti u snošenju odgovornosti.

- Umjetnost je jedina djelatnost koja ima pravo ići ispred svoga vremena, istraživati nove hotizonte i snositi dio odgovornosti za moguću štetu. Nema niti jedne druge djelatnosti koja je u stanju to napraviti. Vodeći hrvatski festival mora imati hrabrost, sposobnost i znanje da predviđa događaje, a umjetnost mora pokušati odgovoriti na to – rekao je gradonačelik te istaknuo kako je Grad Dubrovnik uvijek bio iza programa Ljetnih igara koji su umjetnički direktori predložili.

Pomoćnica intendanta za dramski i popratni program Mani Gotovac rekla je kako je ovogodnišnji dramski program koncept koji je već dugi niz godina smišljala na temu Igara.

- Otvaranje će biti prolog i sažetak onog što ćemo vidjeti cijelog ljeta. U scenariju nije isključen niti jedan uobičajeni detalj koji je bio u zadnjih 65 godina, ali je ovaj put to sve prikazano na drugačiji način. Na otvorenju ćemo pokazati temeljni koncept onoga najboljeg hrvatskog, europskog i svjetskog. Dubrovnik je grad umjetnosti iz vremena i prije renesanse, ali  i iz 21. stoljeća. U tom gradu moramo obnavljati klasiku, ali moramo pokazivati umjetnost Europe i svijeta. Dubrovnik ima pravo biti  grad 21. stoljeća sa svim svojim ljepotama i tradicijama – rekla je Mani Gotovac.

Pomoćnica intendanta komentirala je događaje oko predstave Elementarne čestice koja je neko vrijeme bila skinuta s programa Dubrovačkih ljetnih igara.

- Hrvatska je  jedina zemlja u svijetu koja mora osigurati izvedbu Houellebecqa pa bih se pitala kako je došlo do toga. Koja se to zaraza širila i iz kojih razloga se pokrenulo po ovom gradu unaprijed optuživati nekoga koga igra cijeli svijet? Zbog čega je došlo do spletkaroške zaraze strahom baš u Dubrovniku?  Hrvatska se osramotila u cijelom svijetu jer su sve strane novine pisale o toj zabrani i zarazi koja se počela širiti – rekla je Mani Gotovac te pojasnila svoje osjećaje „straha“.

- U jednom trenutku pomislila sam hoće li se Dubrovčani uplašit i odustati zbog te zaraze koja je krenula gradom. Kada su karte za Elementarne čestice puštene u prodaju pojavio se golemi interes za kupnju koji je postajao sve veći. Tada sam shvatila da se Dubrovnik ne boji, a ne bojim se ni ja – zaključila je Mani Gotovac.

Intendant Mladen Tarbuk poručio je  predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije kako su dobrodošli na sve predstave i koncerte ovogodišnjih Ljetnih igara iako su im otkazali financijsku podršku.

- Pozivam ih posebno na premijeru Elementarnih čestica da vide i čuju kako im ne prijeti nikakva opasnost u smislu ukidanja međuvjerskih  i međunacionalnih odnosa u Gradu Dubrovniku – poručio je Tarbuk.Komentiraj članak

Komentari