KORONAVIRUS

MALO OTVORENO, MALO ZATVORENO: Kronološki pregled mjera i brojke zaraženih

Hrvatska je već više od četiri mjeseca u drugom valu epidemije Covida-19 koji se prelijeva i u treći, te u drugom lockdownu, znatno blažem od onog prvog iz proljeća prošle godine.

U međuvremenu je, uz dosta problema s pristizanjem naručenog cjepiva, započela i kampanja cijepljenja, a pojavili su se i novi, zarazniji sojevi virusa SARS-CoV-2, poput britanskog koji je trenutno dominantan u Hrvatskoj.

Epidemiološka slika ponovno je loša. Ne onako kao u studenome prošle godine, ali brojke novozaraženih i hospitaliziranih rastu, s njima i tjedna incidencija (broj novozaraženih na 100.000 stanovnika) pa je Nacionalni stožer Civilne zaštite najavio nove strože mjere koje stupaju na snagu u četvrtak.

Podsjetimo se kako je u Hrvatskoj teklo drugo zaključavanje i koje su protuepidemijske mjere bile uvedene, koje od njih su u međuvremenu opuštene te kako se kretala tjedna incidencija od početka prosinca naovamo. Net.hr donosi veliki pregled mjera i valova epidemije.

DRUGI VAL

Koncem listopada broj novozaraženih počeo je premašivati dotad nezamislivu brojku od 2000 dnevno. Prvi puta broj zaraženih prešao je tisuću 16. listopada (1131 novozaraženi), a već osam dana kasnije zabilježen je i prvi skok preko 2000 novozaraženih (24.11. bilo ih je 2242). Dan prije nego što su Vlada i Nacionalni stožer objavili odluku o novom zatvaranju, zabilježen je dotadašnji crni rekord – 4009 novozaraženih u jednome danu.

Reagiralo se donošenjem drastičnih, ali ne i drakonskih mjera. Zatvoreni su kafići i restorani, obustavljen je rad teretana, fitness-centara, dječjih igraonica, kladionica, škola stranih jezika… Broj osoba na okupljanjima poput svadbi, sahrana, sajmova i dugih priredbi ograničen je na 25, dok je na privatnim okupljanjima moglo biti najviše deset ljudi. Ovoga puta sve su trgovine nastavile normalno raditi, ali uz ograničen broj kupaca po kvadratnom metru. Također, nije se išlo na zatvaranje frizerskih salona i drugih obrta, kao ni kina, kazališta, muzeja i galerija.

ZIMSKE MJERE

Mjere nisu odmah dale rezultata, što je i očekivano s obzirom da od donošenja mjera pa do potencijalnih rezultata treba proći nekoliko tjedana. Do sredine prosinca brojke su divljale pa je 10. prosinca zabilježen i dosad najveći broj novozaraženih u jednome danu – 4620. Tjedna incidencija 7. prosinca bila je 582,1 (novozaraženih na 100.000 stanovnika), a 14. prosinca čak 614,5. Apsolutni dnevni brojevi novozaraženih bili su veći nego u tjednu prije uvođenja mjera, a nisu padali ni udjeli pozitivnih među svim testiranima.

Učinak mjera počeo se osjećati tek nakon tri tjedna, u drugoj polovici prosinca. Tomu svjedoče podaci o tjednim incidencijama: 21. prosinca ona je bila 449,4, a 28. prosinca pala je na 232,8. Ipak, Stožer je odlučio 22. prosinca dodatno zaoštriti mjere donijevši odluku o zabrani napuštanja županija, izuzev s opravdanim razlozima. Drugim riječima, ponovno su uvedene propusnice kao i u proljeće prošle godine. Učenicima su produženi zimski praznici za tjedan dana – do 18. siječnja. U međuvremenu se 29. prosinca dogodio veliki potres na Baniji pa je Stožer smjesta ukinuo propusnice i omogućio neograničeno kretanje u cijeloj Hrvatskoj.

LAGANO POPUŠTANJE

U siječnju je Stožer dvaput revidirao mjere. Zapravo je oba puta – 9. i 31. siječnja – samo produžio trajanje onih koje su već bile na snazi. No, epidemiološka situacija bivala je sve povoljnija, čemu je vjerojatno pridonijela i činjenica da su učenici osnovnih i srednjih škola bili na praznicima. U prilog pozitivnim trendovima govorili su i podaci o tjednim incidencijama: 4. siječnja ona je iznosila 197,5; 11. siječnja – 168,9; 18. siječnja – 120, da bi 25. siječnja nakon duljeg vremena pala ispod 100 (96 novozaraženih na 100.000 stanovnika).

Pozitivni epidemiološki trendovi nastavljeni su i početkom veljače pa se tada počelo govoriti o mogućem popuštanju mjera. To se i dogodilo 15. veljače kada su Vlada i Nacionalni stožer izašli, doduše vrlo oprezno, u susret ugostiteljima omogućivši im prodaju “kave za van”. Također su otvorene teretane i fitness centri, kladionice, automat-klubovi i casina, a ponovno je omogućen rad školama stranih jezika i dječjim igraonicama. Stopa incidencije na tjednoj razni nastavila je padati: 1. veljače bila je 84,8; 8. veljače – 72,2, 15. veljače – 55,1, a 22. veljače neznatno je narasla na 56,1.

BROJKE RASTU

Pozitivni trendovi iz veljače utjecali su na Vladu i Stožer da od prvog dana ožujka dodatno olabavi mjere dozvoljavajući otvaranje terasa kafića i restorana. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nikad nisu otvorene terase kafića zbog porasta broja zaraženih koji je krenuo u ožujku. Dopušteni su i treninzi u zatvorenom prostoru, ali bez kontakata između sportaša. S druge strane, propisano trajanje karantene za oboljele od Covida-19 i njihove kontakte vraćeno je s 10 na 14 dana. Usporedo s otvaranjem terasa ponovno su počele rasti brojke novozaraženih pa je najavljen stroži nadzor poštivanja protuepidemijskih mjera na ugostiteljskim terasama te dosljednije kažnjavanje onih koji ih krše.

Od sredine ožujka dnevne brojke opet su počele rasti. Prvi puta nakon više od dva mjeseca, broj novozaraženih 17. ožujka premašio je 1000 (bilo ih je 1445). O ponovnom rastu govore i podaci o tjednim incidencijama: 8. ožujka bila je 86,7; 15. ožujka – 111,7, 22. ožujka – 161,8, a 29. ožujka – 238,1. Budući da novi negativni epidemiološki trendovi nisu bili jednako izraženi u svim dijelovima Hrvatske, Nacionalni stožer prepustio je donošenje dijela mjera lokalnim stožerima.

U srijedu je Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio da su zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije donesene četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, koje će biti na snazi barem do 15. travnja. Ponovno se zabranjuje treniranje u zatvorenim prostorima, izuzev za prvi i drugi rang natjecanja te vrhunske sportaše. Ograničava se rad dječjih radionica i igraonica te privremeno zabranjuje prekogranični prijelaz, a za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski test, kao i potvrde o cijepljenju (uključujući i ono ruskim i kineskim cjepivom) ili preboljenom Covidu-19 koja važi 180 dana.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima s povećanim protokom ljudi, a zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro te rad kafića ograničava do 20 sati, dok se hrana i piće mogu služiti samo na otvorenom. Također, škole stranih jezika ponovno prelaze na online nastavu. Stožer civilne zaštite Grada Zagreba predložio je obvezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenom, uključujući terase kafića, ali Nacionalni stožer zasad se nije očitovao o tome, donosi Net.hr.

 

Komentiraj članak

Komentari