HRABRI DJEČAK

MALENI ŠIMUN IZ ŽUPANJE JE OPERIRAN! Uskoro će hodati prvi put u životu

“Moj lav je dobio bitku nakon devet punih sati!”, napisala je na Facebooku majka malenog Šimuna Stojanovića iz Županje koji je jučer operiran na Floridi u bolnici West Palm. Njegova majka Martina Stojanović zaista ima razloga za slavlje jer je njezin sinčić nakon zahtjevnog operacijskog zahvata dobro, a uskoro bi trebao i stati na noge i to prvi put u životu, piše Jutarnji list.

Dječak će prvi put u životu hodati što za njega i njegovu obitelj predstavlja iznimno veselje. Podsjetimo, Šimun je rođen 2017. godine s mnogim malformacijama pa mu u nogama fali preko 25 kostiju, cijelo koljeno na lijevoj nozi, čašica u kuku, a ima i dupliciranu bedrenu kost. Mališan je s roditeljima u SAD otputovao 30. kolovoza.

Roditelji su smješteni u stanu supružnika iz Rovinja koja je željela ostati anonimna, a smještaj se nalazi otprilike pet kilometara dalje od bolnice. Majka Martina ispričala je za Glas Slavonije da ih je domaćin dočekao te proveo s njima četiri dana jer su bili u A evakuacijskoj zoni zbog razornog uragana Doriana. Kaže da ih je na sreću Dorian samo okrznuo. Majka navodi da je na Floridi jako vruće, no da se maleni Šimun brzo prilagodio klimi i vremenskoj razlici. U ponedjeljak je dr. Paley okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanje i rekao da će i njemu ova operacija biti izazov jer takav fascinantan slučaj još nije imao. 

“Rekli su nam da će tijekom operacije svakih sat vremena netko izaći i izvijestiti nas u kojoj su fazi i kako napreduje. Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika do sada nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna”, ispričala je majka u srijedu za Glas Slavonije.

Dodala je da za iznimno ljubazno osoblje ima samo riječi hvale. Kaže da su uvijek tu na raspolaganju za sva njihova bezbrojna pitanja jer kako objašnjava majka, imaju veliko razumijevanje i iskustvo s bolnim osjećajem roditelja kojima dijete ide na amputaciju.

Šimun će morati minimalno šest tjedana provesti u gipsu, a nakon toga slijedi rehabilitacija. Nakon što skine gips te otekline splasnu, Šimunu se kreće izrađivati prva proteza. Kako piše Glas Slavonije, proteza se čeka oko četiri tjedna. Majka je ispričala da su zadovoljni viđenim i da su susreli i poznatu im talijansku obitelj koju su upoznali u Poljskoj. Njihovo dijete je također ondje operirano pa su im ispričali da oporavak ide sjajno. Roditelji se nadaju da će tako biti i sa Šimunom. Dječak bi se u svoju kuću u Županji trebao vratiti za nekoliko mjeseci i to hodajući s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja se može i savijati.

“Radujemo se njegovu prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji… Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak… Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmijeha, koji je neprocjenjiv, ne znam kako bismo sve ovo izdržal”, poručuju roditelji. Njihov će sin sutrašnjom operacijom dobiti priliku da nakon rehabilitacije stane na noge, da napravi prvi korak, da hoda i bude poput svojih vršnjaka, dobit će priliku za djetinjstvo.

Komentiraj članak

Komentari