'Ispunjavanje želja'

LUKSUZ KOJI BIRAJU STRANCI Evo koliko se u prosjeku troši na vjenčanje u Dubrovniku

Dubrovnik se već odavno ucrtao na kartu top svjetskih destinacija za vjenčanja.

Prekrasni romantični prizori vjenčanja iz Dubrovnika obišli su svijet zahvaljujući čarobnim lokacijama grada. No, iza svega toga krije se dobra organizacija koju pružaju brojne dubrovačke agencije za vjenčanja. Tako su Dubrovčani na vrijeme shvatili potrebu turista za organizacijom tog najvažnijeg dana u životu zaljubljenog para pa se na taj posao gleda kao na realizaciju bajke u stvarnost.

Nema sumnje kako je za ispunjavanje želja potreban novac. Koliko u prosjeku stranci potroše za organizaciju vjenčanja porazgovarali smo sa suvlasnicom agencije Dubrovnik Luxury Weddings Kristinom Kriste koja je za Dubrovački dnevnik istaknula kako je teško odrediti neku točnu cifru budući da vjenčanje može biti sa skromnijim brojem uzvanika, ali daleko luksuznije nego ono s velikim brojem gostiju.

- Ovisno o tome je li  vjenčanje crkveno ili civilno, za koje je potrebno platiti najam lokacije, naprimjer Sponza ili Lokrum, te platiti i dostaviti stolice za sve goste, cijene za neka skromnija vjenčanje, za pedesetak ljudi variraju između deset i 13 tisuća eura - navela je Kriste naglasivši kako vjenčanja s istim brojem gostiju mogu imati razne dodatke poput vožnje brodom nakon ceremonije, vožnje gliserom za mladence, piće u nekom restoranu ili kafiću te raznorazne zanimljivosti i zabavne sadržaje poput najma Linđa, Dubrovačke straže, klape i slično. Sve to naravno utječe na ukupnu cijenu.

Dekoracija i općenito ukrasi jedan su od najvažnijih detalja kojima  se posvećuje iznimna pozornost. Kristina Kriste navodi kako u svijetu vjenčanja postoje razni periodični trendovi, ali i klasici koji su uvijek zanimljivi i popularni poput raznih vrsta ruža, peonija i orhideja koje su cijenom najskuplje.

- Vezano za cijenu, neki klijenti potroše oko 200 kuna po stolu, a cijene se penju sve do dvije tisuće kuna. Mi se trudimo biti u trendu odlaskom na sajmove ili kongrese, a oglašavanjem u medijima i na internetu Dubrovnik se posljednjih godina profilirao kao brend u svijetu vjenčanja - kazala je Kriste dodavši kako klijenti znaju biti vrlo zahtjevni, ali su i spremni izdvojiti veće iznose za svoje vjenčanje. 

Zanimljivo je kako stranci pozivnici i zahvalnice rade isključivo doma, kao što tamo kupuju i odjeću za najvažniji dan u životu.

- Na to se odlučuju zbog jednostavnosti i bolje ponude. Za zahvalnice često biraju nešto tradicionalno i domaće poput bruštulanih mjendula, arancina, bočice travarice ili domaćih likera, staklenih brodića, a često znaju donirati određeni iznos u ime svojih gostiju odabranim dobrotvornim udrugama - pojasnila je Kriste. Kada je hrana u pitanju, ističe ona, ponuda u Dubrovniku je dosta dobra.

- Najčešće se bira neki internacionalni meni jer su lokalni hoteli i restorani prilagođeni željama klijenata. Cijena menija u hotelima se kreće od 75 do 140 eura po osobi, bez pića. Ako je riječ o cateringu, naprimjer na Lovrijencu, cijena menija je od 150 eura pa i više. To je obično i najskuplji meni - navela je organizatorica vjenčanja otkrivši kako se za civilna vjenčanja najčešće biraju Sponza ili Lokrum, a zanimljive su i tarace s pogledom na more u vlasništvu hotela naprimjer Vrt palmi hotela Excelsior, travnjak hotela Argentina, Spinaker Lounge taraca hotela Croatia u Cavtatu.

- Cjenovno je najskuplji najam Lovrijenca i Sponze - dodaje Kriste te naglašava kako je svako vjenčanje posebno jer netko potroši najveći iznos na cvijeće, dok drugi naglasak stavljaju naprimjer na hranu i piće.

- Vjenčanja su relativno nova industrija u turizmu i najveće svjetske destinacije se nastoje isprofilirati kao vodeće jer je zarada jako dobra. Takvi gosti u prosjeku u gradu ostaju pet do sedam dana i imaju veliku potrošnju u svim segmentima i u većini slučajeva nisu prije bili u Dubrovniku. Dolaze sa svih strana svijeta, većinom iz Velike Britanije, zatim iz Irske. Ove dvije države zauzimaju 60 posto našeg tržišta, a od ostalih zemalja imamo  klijente iz Amerike koji su u porastu, te iz Australije, Južne Afrike, Kanade, Japana, Libanona, Norveške, Švedske, Rusije, Malezije, Indije i ostalih - zaključila je za Dubrovački dnevnik Kristina Kriste, organizatorica vjenčanja iz agencije Dubrovnik Luxury Weddings.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari