Zabrinjavajući podaci

Lopovi kradu podatke i s kartice u džepu; evo kako se zaštititi

Iako su već godinama u uporabi, oko korištenja beskontaktnih bankovnih kartica postoji još uvijek jedna prilična doza sumnje i nepovjerenja. To se svako malo "podgrije" nekim od istraživanja pa i bančini klijenti radije ostaju vjerni tradicionalnoj "plastici" i plaćanjima preko POS-aparata, pa čak i slipovima.

Novi, zabrinjavajući podaci dolaze od dviju odvojenih studija rađenih u Velikoj Britaniji u razmaku od pola godine. Jednu je odradio nadaleko poznati potrošački portal Which?, dok iza druge stoji Money Mail, ali obje pokazuju kako se praktično mogu ukrasti podaci zabilježeni na ovoj vrsti kartica i njezinim vlasnicima zadati prilične financijske nevolje. Sve što im je trebalo bio je čitač kakvog se za nekih 30 funti pa i manje može naći i kupiti u web-shopovima.

U svome istraživanju Which? ih je testirao na deset različitih kreditnih i debitnih kartica i unatoč kodiranju uspjeli su iščitati sve bitne podatke. Da stvar bude još gora, na koncu su bez velike muke podatke kojih su se dočepali uspjeli iskoristiti u jednoj online transakciji.

- Sumnjali smo da će biti moguće to odraditi bez imena vlasnika kartice i CVV koda, ali smo bili u krivu. Naručili smo dvije stvari, među kojima i jedan TV set vrijedan tri tisuće funti, koristeći se ukradenim podacima i kombinirajući ih s lažnim imenima – pohvalili su se iz Whicha?, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iz Udruge kartičara Velike Britanije odmah su uzvratili kako to i nije neko novo otkriće. Postotak zloupotreba kod beskontaktnih kartica, po Richardu Kochu, šefu te Udruge, iznosi samo jedan peni na svakih 100 potrošenih funti i još puno je manji nego kod drugih vrsta bezgotovinskog plaćanja.

Ubrzo su ga demantirali podaci koji su pratili istraživanje Money Maila, a po kojima je iznos kod zloupotreba beskontaktnih kartica s 516.500 funti u prvih šest mjeseci 2015. godine skočio na 2,9 milijuna funti u prvom polugodištu ove godine. I oni su uspjeli bez velike muke skenirati podatke na način da su se čitačima približili na nekoliko centimetara udaljenosti, i to bez obzira jesu li ih vlasnici držali u torbama ili džepovima jaketa.

- Možda je moguće manji postotak kartica iščitati s udaljenosti od 15 do 20 centimetara. Ali ako se to događa u 0,1 posto slučajeva, sa 300 milijuna transkacija koliko smo ih imali lani, mnogi bi potrošači mogli biti ugroženi – upozorava Peter Eisenger iz Nacionalne potrošačke federacije Velike Britanije, koji je bio među ekspertima kada se izrađivao Europski standard pokrivenosti kod korištenja beskontaktnih kartica.

Apel bankama

Kartičarska industrija predviđa jačinu magnetskog polja od pet centimetara, ali Eisenegger priznaje da ih se može probiti i s veće udaljenosti. On zato apelira na banke i provajdere da iziđu s novim standardima kada je u pitanju beskontaktna tehnologija.

Izdavači ove vrste kartica u pravilu ograničavaju visinu transakcije koju je moguće njome obaviti, a bez autorizacije. Dok je u Britaniji to 30 funti, u Hrvatskoj se radi o iznosu od 100 kuna.

- Usluga je namijenjena za plaćanje transakcija ukupnog iznosa do 100 kuna bez potvrde PIN-om, dok se transakcije iznad tog iznosa moraju obavezno potvrditi PIN-om odnosno potpisom slipa kod MasterCard kartica - kazali su u Erste banci za Slobodnu Dalmaciju.

Ostatak pročitajte
OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari