Izlaz iz svađe

Ljutita osoba sipa otrov bez razmišljanja: Izdržite, nakon 20 minuta će se smiriti

Što je gnjev jači, to je razum slabiji te se informacije sve manje logički obrađuju. Ljutita osoba tako sipa otrov bez razmišljanja. Ono što kaže u ljutnji nema nikakve veze s činjenicama nego isključivo s emocijama - prije svega strahom, frustracijom i slomljenim egom.

Eksplozivnu situaciju dodatno komplicira to što u trenutku bijesa ljudi ne prihvaćaju nikakva opravdanja, objašnjenja ni rješenja. Fokusirani su na sebe i ono što imaju reći. Stoga je svaki pokušaj razumnog razgovara s gnjevnom osobom osuđen na propast. Nakon izljeva bijesa tijelu treba 20 min da se vrati u normalu. Poruka je jasna, kad je glava sugovornika usijana, vaša mora ostati hladna - dajte mu vremena da se smiri.

Upravo su smirenost i strpljenje osnova djelotvorne strategije upravljanja bijesom. Imajte na umu da ljutita osoba traži rat te vas optužuje samo kako bi izazvala reakciju. Ne upuštajte se razgovor s osobom koja urla. Ako se približi, povećajte razmak, a na bujicu riječi odgovorite tek s pokojom “kapljicom” ili mudro šutite.

Prije no što ljutnja nađe ‘ventil’, nema ni rješenja

Prvi korak u izlazu iz začaranoga kruga bijesa je da nikad ne očekujete da ljutita osoba racionalno reagira. Prije razumnog razgovora o problemu i rješenjima sačekajte da ljutnja pronađe “ventil” te da se ispuše jer tek tad će osoba postati otvorena, prenosi 24sata.

Imuni na provokacije

Mnogi odgovaraju na provokacije gnjevne osobe jer misle da ignoriranjem postaju gubitnici. No pobijediti možete baš isključivanjem jer širenjem emocionalnog i fizičkog prostora postajete nedodirljivi i preuzimate kontrolu.

Svjesno  ili ne

Posvađanima se čini važnije pobijediti nego pronaći rješenje.

Krinka

Nasilnici su preopterećeni i uplašeni što skrivaju iza prijetnji i galame.

Hlađenje

Što je “ljutko” glasniji, to vi govorite tiše. Tako ćete ga prisiliti da snizi ton.

Komentiraj članak

Komentari