NISTE NI PRIBLIŽNO SVJESNI

LJUDSKO TIJELO JE ZAISTA FENOMEN Evo koji se sve procesi svakodnevno odvijaju u organizmu

Ljudsko je tijelo jedna velika zagonetka. Toliko se procesa u njemu događa svakoga dana kojih niste ni približno svjesni.

EVo 10 impresivnih činjenica o ljudskom tijelu koje se na prvi pogled čine kao znanstvena fantastika.

Gotovo kompletna regeneracija svakih 10 godina

Svakog dana oko 70 milijardi stanica umre u našem tijelu, a mi ni primjećemo. Novi crijevni trakt pojavljuje se svaka 3 – 4 dana; crvene krvne stanice umiru svaka tri mjeseca; stanice bubrega obnavljaju se više od godinu dana. Unutar desetljeća, naše tijelo prolazi gotovo potpunu regeneraciju. Ipak, neke stanice žive više od jednog stoljeća, poput neurona.

Svaka je šupljina leglo bakterija

Zvuči jezivo, ali tisuće bakterija žive u pupku i svakoj drugoj šupljini, u kojima one stvaraju vlastiti ekosustav. Znanstvenici kažu da to izgleda poput džungle: flora je u ravnoteži, a određene su vrste bakterija dominantne. Svaka šupljina ima svoj vlastiti skup bakterija i vlastiti ekosustav.

Okusni su receptori u srcu

Bebe imaju toliko mnogo okusnih pupoljaka da su neki od njih doista na nepcu, ali oni nestaju s godinama. Odrasli imaju oko 10.000 receptora u ustima – broj koji je u dobi od 60 godina znatno smanjen. Međutim, nedavno je otkriveno da se receptori kiselosti također nalaze u srcu kako bi se lakše prepoznale infekcije.

Želučana kiselina može otopiti željezo

Naš želudac sadrži klorovodičnu kiselinu. Nakon zagrijavanja želučane kiseline do 37 ° C, znanstvenici su stavili željezne kovanice i alkalnu bateriju u njega. Za svega 24 sata oštrica je izgubila 63 posto svoje mase, dok je baterija izdržala napad više od jednoga dana. Za preživljavanje takvih opterećenja, naše tijelo mora proizvesti nove želučane stanice prije nego što kiselina uništi stare.

Osjećaji stvaraju lažna sjećanja

Ako vjerujete svojemu pamćenju, za vas imamo loše vijesti. Sjećanja se mijenjaju svaki dan, ovisno o našem trenutnom emocionalnom stanju. Na primjer, bili ste na odličnom putovanju sa svojim najboljim prijateljem, ali odonda ste se posvađali i prestali se viđati. Sada, podsjećajući se na putovanje, osjetit ćete da uopće nije bilo toliko odlično. Vaš mozak će pronaći (ili čak izmisliti) nešto loše u tome, tako da ne uživate u tim sjećanjima.

Majčino se mlijeko prilagođava djetetu

Majčino mlijeko sadrži stotine korisnih tvari koje pomažu bebi da raste i razvija imunitet. Nedavno je otkriveno da mlijeko zapravo mijenja sadržaj i dosljednost prilagodbe za bebu tijekom hranjenja. Tijelo majke analizira djetetovu slinu kako bi mu dalo “koktel” koji treba, mijenjajući ga u pokretu.

Ujutro smo viši i mršaviji

Poznato je da intervertebralni diskovi nisu čvrsto povezani jedni s drugima kada spavamo kao kad smo budni, a ujutro osoba postaje 1 – 2 cm viša. Mnogi također primjećuju da su tada i lakši. Noću, naše tijelo nastavlja raditi kako bi se riješilo viška tekućine i zraka, a kroz disanje i znojenje gubimo do 2 kg po noći.

Kada se crvenimo u licu, crveni se i želudac

Nedavno su znanstvenici tvrdili da i put do ženskog srca također ide kroz želudac. Kada smo zadovoljni, ljubazniji smo; osjećamo leptiriće u trbuhu kada smo zaljubljeni; a kada nam je neugodno, naša želučana sluz također postaje crvena.

Svatko ima ultraljubičasti vid

Liječenje katarakta uključuje uklanjanje očne leće, vraćajući UV uvid mnogim pacijentima. Ne trebamo tu sposobnost u uobičajenim okolnostima, a priroda je stvorila očnu leću koja štiti od UV zraka. Među sisavcima, sobovi imaju UV viziju koja im pomaže u prepoznavanju krzna bijelih polarnih grabežljivaca i jestivih lišajeva na snijegu.

Polovina tijela sastoji se od bakterija

Donedavno se mislilo da u našem tijelu ima deset puta više bakterija nego naših vlastitih stanica, ali nedavne studije opovrgnule su ovu pretpostavku: tijelo odraslog čovjeka ima 30 – 40 trilijuna bakterija, otprilike jednako broju vlastitih stanica. Najveća gustoća bakterija je u rektumu i zato svaka odstupanja čine da naše stanice odnesu pobjedu nad bakterijama.

Izvor: net.hr

 

Komentiraj članak

Komentari