Ljeto u lipnju standardno započinje austrijskim Nova Rock Festivalom

Ljeto u lipnju standardno započinje austrijskim Nova Rock Festivalom

Najveći austrijski ljetni festival, Nova Rock i ove će se godine održati u blizini malenog gradića Nickelsdorfa na pola puta između Beča i Bratislave. Festivalsko ludilo za Hrvate često započinje upravo ovim festivalom, jer zbog odlične lokacije, izbora bendova te prihvatljive cijene je pristupačan velikom broju glazbenih entuzijasta. Tjedno odvijanje festivala već je tradicija, a po drugi puta će trajati čak 4 dana, i to 14.-17.6. Lipnja 2018.

Nova rock Festival opet nije razočarao, i to ovaj puta nešto ranijom objavom većine headlinera. Tako će glavne uzdanice 2018. Izdanja činiti Die Toten Hosen, Avenged Sevenfold, Volbeat i Iron Maiden. Sva 4 imena su viiše puta već predvodile istu pozornicu,te su iznimno popularni u Austriji kao i u široj regiji.

Die Toten Hosen je legendardni njemački punk band, njemačka verzija Hladnog piva, a njihova karijera započela je još davne 1982. Bogatu diskografsku karijeru(preko 10 studijskih albuma) predvodi posljednji album Learning English Lessons iz 2017. Njihova receptura su jednostavne punk rock pjesme sa zabavnim ili politički konotiranim tekstovima.


Avenged Sevenfold su možda i najveći moderni metal bend današnjice, a koje ne dolaziz iz 700-tih ili 80-tih. Karijeru su kao škvadra započeki krajem 90-tih, pod snažnim utjecajem old-school metal bendova kao Iron maiden, Metallica, Pantera, Motorhead i Guns’n Roses, dok su u svojoj karijeru ipak počeli trendovskim metal-coreom, da bi kasnije se prebacili na nešto tradicionalni pristup sa modernom produkcijom i velikim pjesmama koje garantiraju rasprodane arene. Highlight njihove karijere su 2 albuma sa pokojnim bubnjarem Rev-om :City of Evil i Avenged Sevenfold. Posljednji album The Stage bio je svojevrstan eksperiment jer je izdan bez najave, te iako se radi o muzički najzrelijem i najprogresivnijem albumu, nije naišao na previše pozitivan odjek kod njihovih fanova.


Volbeat je bend koji je više puta svirao na Nova Rocku, te je prošao u kratko vremenu kroz više faza da bi se kroz par godina prometnuo od jednog od najpoželjnijih novih bendova na sceni. To najviše duguju mukotrpnom radu, interesantnom spoju country i blues glazbe sa metalom, te podrškom od poznatih bendova poput Metallica. Za jednu malu Dansku imati jednog od većih metal headlinera svakako je velika čast i privilegija.


Iron Maiden ne treba dovoljno predstavljati, osim što se radi o jednom od najvećih metal bendova svih vremena, benda koji dan danas ne posustaje i relevantan je i aktualan i na diskografskom i na autorskom planu. Ono što posebno očarava je i što njihova energija ne jenjava, popularnost im je konstatno na vrhuncu te ih mnogobrojni bendovi gledaju kao uzore još dandanas.


Ulaznice je moguće kupiti u sustavu Eventim(eventim.hr). Dnevne ulaznice dostupne su po cijeni od 96,49 Eura za četvrtak i subotu te 91,49 Eura za petak i nedjelju. Za festivalske potrebno je izdvojiti 178 Eura (uključen parking i kamping), odnosno 263 Eura za VIP varijantu.

Više informacija, kao i novosti sa festivala, mogu se pronaći na njihovoj stranici www.novarock.at.

Komentiraj članak

Komentari