Folikuli ponovno aktivni

Lijek protiv ćelavosti u prodaji za samo dvije godine

Američki dermatolozi početkom godine objavili su kako su pronašli enzim odgovoran za ćelavost, a čini se kako bi se losion koji sprečava djelovanje tog enzima na policama trgovina mogao naći u sljedeće dvije godine.

Prostaglandin D2 (PGD2), kako nazivaju enzim koji uzrokuje ćelavost, zapravo upravlja folikulima i "naređuje" im da prekinu proizvodnju kose. PGD2 dermatolozi su otkrili proučavanjem 250 gena uključenih u gubitak kose, a onaj odgovoran za razinu PGD2 igra ključnu ulogu u ćelavosti, potvrdio je dermatolog George Cotsarelis sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Cotsarelis i njegovi kolege pregovaraju s nekoliko farmaceutskih kompanija o proizvodnji lijeka za ćelavost, javlja Telegraph, a na tržištu već postoje lijekovi koji smanjuju razinu PGD2 jer je taj isti enzim "upleten" u bolesti dišnog sustava poput astme. Upravo zbog postojanja lijekova koji sadrže taj enzim dermatolozi se nadaju kako razvoj lijeka za ćelavost neće biti dugotrajan proces, prenosi večernji.hr

Istraživački tim sveučilišta u Pennsylvaniji uvjeren je kako će njihov lijek pomoći ne samo pri sprječavanju ćelavosti nego će i ljudima koji su izgubili kosu pomoći da njihovi folikuli ponovno postanu aktivni.

Komentiraj članak

Komentari